Przepis i sposób przygotowania na: CIASTO JOGURTOWE Z MUSEM TRUSKAWKOWYM
Kroki postępowania
Pozostawić w piekarniku do całkowitego wstygnięcia
600 g truskawek
1/2 szklanki cukru
2 galaretki truskawkowe
70 ml wody
Truskawki zmiksować blenderem. Galaretki rozpuścić w wodzie,połączyć składniki. Wylać tężejącą masę do małej tortownicy wyłożonej folią spożywczą. Wstawić na noc do zamrażalki.
Zrobić masę jogurtową
1,3 kg jogurtu naturalnego
4 czubate łyżki żelatyny
1/2 szklanki cukru
100ml wody
esencja waniliowa
Jogurt zmiksować z cukrem i esencją. Zelatynę rozpuścić.
Na środek ciasta położyć krążek truskawkowy i zalać resztą masy jogurtowej.
Wierzch można ozdobić polewą czekoladową