Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biała kapusta z pomidorami i żeberkami na ostro

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kapusta biała 0,5 kg
cebula 2 sztuki
pomidory 2 sztuki
papryczki małe- ostre 2 sztuki
smalec 2 łyżki
sól 1 szczypta do smaku
pieprz mielony 1 szczypta do smaku
czosnek 1 ząbek
koncentrat pomidorowy 1 łyżeczka
wywar z gotowania żeberek 1/2 szklanki
kwaśna śmietana 1 po łyżce na porcję
żeberka
Papryka słodka mielona Prymat 1 szczypta do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Biała kapusta z pomidorami i żeberkami na ostro

Kroki postępowania

1
Kapustę siekamy w dość grube kawałki .
Krok 1 - Biała kapusta z pomidorami i żeberkami na ostro foto
2
Papryczki czyścimy z gniazd nasiennych i kroimy super drobno .
Krok 2 - Biała kapusta z pomidorami i żeberkami na ostro foto
3
Na patelni rozgrzewamy smalec. Wrzucamy cebulę i smażymy aż się zeszkli.
Krok 3 - Biała kapusta z pomidorami i żeberkami na ostro foto
4
Dokładamy papryczki ,pomidory i rozgnieciony ząbek czosnku . Rozgotowujemy sos .
Krok 4 - Biała kapusta z pomidorami i żeberkami na ostro foto
5
Kapustę zalewamy wodą . Lekko osolimy i gotujemy 30 minut. Odcedzamy .
Krok 5 - Biała kapusta z pomidorami i żeberkami na ostro foto
6
Do kapusty dodajemy sos i wywar .Dusimy 15 minut mieszając.
Krok 6 - Biała kapusta z pomidorami i żeberkami na ostro foto
7
Mięso przekładamy do kapusty. Dodajemy koncentrat . Dusimy na małym gazie jeszcze 20 minut przy lekko uchylonej pokrywce tak by nadmiar płynu odparował. Doprawiamy do smaku.
Krok 7 - Biała kapusta z pomidorami i żeberkami na ostro foto
8
Podajemy z kleksem kwaśnej śmietany ( zawsze się zastanawiałam czemu potrawy węgierskie podawane są z reguły z kleksem śmietany . Teraz już wiem . Widocznie do tej pory robiłam dania pikantne ale nie dość pikantne . Uwierzcie mi - ten kleks śmietany jest niezbędny by złagodzić ostrość papryczek) .
* Normalnie przy gotowaniu dużej porcji potrawy wywar z gotowania żeberek używamy do duszenia kapusty - u mnie było by go za dużo więc robię na nim zupę .
** ostrożnie z papryczkami bo właśnie chłodzę sobie usta - nieopacznie spróbowałam w trakcie krojenia i potrzebuje straży pożarnej :) tak , ze jeśli ktoś ma problem z ostrymi papryczkami lepiej niech użyje pół czerwonej papryki normalnej.
*** jeśli mamy oryginalną węgierską pastę z papryki i pomidorów to dajemy ja zamiast koncentratu i mielonej papryki do smaku
**** resztę wywaru z gotowania żeberek ( z włoszczyzną) użyję na zupę
Krok 8 - Biała kapusta z pomidorami i żeberkami na ostro foto
9
Bigosy węgierskie różnią się od naszych .W zasadzie jak na nasze oczekiwanie jest to kapusta duszona na ostro z papryką i pomidorami oraz mięsem .Mięso może być różne zależnie od regionu . Począwszy od pieczonej na rożnie baraniny , poprzez smażoną lub zapiekaną wieprzowinę, duszoną wołowinę . Ten przepis odpowiada mi ze względu na to, że mogę potrawę robić na raty , a do tego mam dwie potrawy w jednym. Nie jest to kuchnia węgierska - bardziej fusion .
Krok 9 - Biała kapusta z pomidorami i żeberkami na ostro foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Poison1988 02.11.2013 19:44
wygląda niezwykle apetycznie ;)
gosia1988 02.11.2013 19:43
pyszne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak