kurczak-mumia

kurczak-mumia

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filet z kurczaka

    2
  • ciasto francuskie

    1
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Potrzebujemy dwa filety (w zależności od ilości osób :-)), dwa rozwałkowane
kawałki ciasta francuskiego 16cm x 25xm, pieczarki, cebulę, ząbek czosnku,
masło, dwa paski boczku...
Rozwałkowane kawałki ciasta wkładamy do lodówki na 20 minut na posypanej mąką
blaszce.
Na patelini podsmażamy drobno posiekane pieczarki z cebulką i czosnkiem,
doprawiamy do smaku.
Ciasto wyjmujemy z lodówki i nacinami najkrótsze boki do środka co 2cm na
długości ok. 8cm.
Ozyszczony i osączony filet układamy na cieście, na niego kładziemy mieszaninę
pieczrkową, lekko spłaszczamy, a na nią plaster boczku, który podwijamy pod
spód, aby pieczarki się nie zsuwały.
Ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem i przeplatamy paseczki na zmianę na
filecie. Pomiędzy paseczkami należy zostawić szczeliny, żeby para mogła
uchodzić. Gotowe zawiniątka wkładamy do lodówki na 20 minut.
Piekarnik rozgrzewamy do 200*C. I wkładamy do niego filety posmarowane na
wierzchu jajkiem (samrujemy same paski, nie szczeliny, żeby ciasto wyrosło) na
25-30 minut aż będą złote i chrupkie. Jeśli spód nie jest dostatecznie chrupki
przykrywamy filety folią aluminiową i jeszcze trochę podpiekamy.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Jaheira11

14.05.2011 23:51
fajny pomysł

magical66

14.05.2011 23:35
szkoda, że bez zdjęcia

szajba2

13.05.2011 18:53
mumii jeszcze nie jadłem

Tika4444

21.03.2011 13:28
musi byc smaczne

Tika4444

21.03.2011 13:28
musi byc smaczne

berys18

01.12.2010 07:18
fajna nazwa

hastalavista

29.09.2010 01:20
patrząc na składniki, musi być pyszne :)

elwal

28.07.2010 00:17
Ciekawe..

agata1722

21.07.2010 08:17
skomplikowane ale może być dobre

agnieszka189

05.07.2010 14:25
trochę to skomplikowane

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat