Przepis i sposób przygotowania na: Masło kurkowe
Kroki postępowania
Zdjąć z patelni do jakiegoś pojemnika i zostawić do ostygnięcia - w trakcie mieszać by masło nie osiadło na dnie a raczej oblepiało kurki.
Kurki zmiksować na ,, strzępki " w Rozdrabniaczu lub Robocie ( lub zmielić na grubym sicie maszynki do mięsa ). Utrzeć z resztą miękkiego masła ( 1,5 kostki )
Uformować wałki - mnie z tej porcji wyszło 4 średnicy ok. 3 cm i długości ok. 10-12 cm . Zawinąć w folię spożywczą i wsadzić do zamrażarki no ok. 6 godzin.
Przechowywać w zamrażarce .
Przed podaniem wyjmować ok. 2 godzin wcześniej by masło zrobiło się plastyczne i topiło położone np. na gorącym kotlecie natychmiast.
Zwykłe kopytka do których polania użyje sie masła z dodatkiem krążka masła kurkowego będą ekstra potrawą .
A jak pachnie zimą w kuchni jak go użyjemy :)