Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Masło kurkowe

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kurki 1 kg
masło 2,5 kostki
sól 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Masło kurkowe

Kroki postępowania

1
Kurki oczyścić - umyć w zimnej wodzie ( szybko by nie nasiąkły wodą ) .
Krok 1 - Masło kurkowe foto
2
Rozsypać na papierowych ręcznikach kuchennych i osuszyć ( ja zostawiam po prostu by sobie spokojnie obeschły.
Krok 2 - Masło kurkowe foto
3
Na bardzo dużej patelni lub w woku rozgrzać pół kostki masła i wrzucić kurki. Ja nie kroję ich bo potem i tak będą rozdrabniane więc szkoda czasu. Smażyć mieszając aż odparuje sok który puściły i lekko się zrumienią .Trwa to ok. 15 minut na średnim gazie . W trakcie smażenia lekko posolić. Dołożyć jeszcze pół kostki masła - doprowadzić do rozpuszczenia i smażyć 5 minut.
Zdjąć z patelni do jakiegoś pojemnika i zostawić do ostygnięcia - w trakcie mieszać by masło nie osiadło na dnie a raczej oblepiało kurki.
Kurki zmiksować na ,, strzępki " w Rozdrabniaczu lub Robocie ( lub zmielić na grubym sicie maszynki do mięsa ). Utrzeć z resztą miękkiego masła ( 1,5 kostki )
Uformować wałki - mnie z tej porcji wyszło 4 średnicy ok. 3 cm i długości ok. 10-12 cm . Zawinąć w folię spożywczą i wsadzić do zamrażarki no ok. 6 godzin.
Krok 3 - Masło kurkowe foto
4
Wyjąć - odwinąć i kroić nożem na plasterki grubości ok. 1 cm .Z tej porcji wyszło 30 porcji. Każdy zawinąć w osobny kawałek folii spożywczej .
Przechowywać w zamrażarce .
Przed podaniem wyjmować ok. 2 godzin wcześniej by masło zrobiło się plastyczne i topiło położone np. na gorącym kotlecie natychmiast.
Krok 4 - Masło kurkowe foto
5
Smakowy rarytas . Uszlachetni wiele potraw . Warto pokusić sie o zrobienie i posiadanie w zapasie . Potem używam do drobiu , ryb , pieczonych lub grillowanych mięs , sosów , zup .
Zwykłe kopytka do których polania użyje sie masła z dodatkiem krążka masła kurkowego będą ekstra potrawą .
A jak pachnie zimą w kuchni jak go użyjemy :)
Krok 5 - Masło kurkowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bog.sa 02.11.2013 19:16
super, musi fajnie smakować :)
Ania321 02.11.2013 19:13
fajny pomysł :)
Pyszota 02.11.2013 17:45
Interesujący przepis :)
jasiek 02.11.2013 16:46
ciekawe, muszę zrobić

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak