Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Purre zapiekane

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1,5 kg
śmietana 30% 150 ml
masło 3 łyżeczki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/2 łyżeczki
żółtko jajek 3 szt
sól
pieprz
olej

Przepis i sposób przygotowania na: Purre zapiekane

Kroki postępowania

1
Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach w osolonej wodzie.
Odlać wodę, odparować i obrać ciepłe.
Do jeszcze gorących dodać masło, śmietanę , sól, pieprz i dobrze ugnieść na purre, aż masa będzie jednolita.

Do zimnych dodać żółtka i jeszcze ugnieść.
Krok 1 - Purre zapiekane foto
2
Piekarnik nastawić na 180 stopni.
Purre włożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć troszkę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, którą wcześniej trzeba posmarować olejem.
Krok 2 - Purre zapiekane foto
3
Zapiekać około 20 - 30 minut aż będą rumiane
Krok 3 - Purre zapiekane foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Izabela28 01.06.2015 13:07
pychotka:)
Margo1 04.02.2015 16:56
pięknie wygląda
Magda60 02.12.2014 13:11
troszkę pracochłonne, ale naprwde warto
Klausia 28.05.2014 17:58
prezentują się uroczyście :)
Katarzyna/kate1980 27.11.2013 21:52
ślicznie wygląda
Ankha 02.11.2013 07:18
Bardzo efektowne,ładniej się prezentują niż po prostu kupka puree
miroslawa 02.11.2013 04:53
fajna sprawa takie puree
Lis 02.11.2013 00:30
Smaczne takie cosik:)
migotka28 01.11.2013 23:04
pyszny dodatek do mięska
iwi 01.11.2013 22:36
Super pomysł
Jolie 01.11.2013 22:19
eleganckie i apetyczne :)
gosia561 01.11.2013 22:13
świetny sposób podania
aniagdz 01.11.2013 21:23
efektowny i smaczny dodatek;)
Konczi 01.11.2013 21:20
pysznie się zapowiada

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak