Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Linguine z brązowymi pieczarkami

3.0
(16)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Linguine z brązowymi pieczarkami - szybki i prosty obiad.

Składniki:

świeży makaron linguine 250 gram
cebula 1 sztuka
pieczarki portobello 4 sztuki
oliwa 1 łyżka
masło 1 łyżka
śmietana kremówka 150 mililitrów
sól do smaku
Do podania:
świeże listki oregano
parmezan starty
oregano świeże kilka gałązek

Przepis i sposób przygotowania na: Linguine z brązowymi pieczarkami

Obraną ze skórki, umytą i posiekaną cebulę lekko podsmażam na łyżce oliwy. Gdy cebula lekko zmięknie odgarniam ją na brzeg patelni i dodaję oczyszczone, opłukane i pokrojone pieczarki. Smażę na dużym ogniu mieszając od czasu do czasu. U mnie nie trwało to długo, ale jeśli pieczarki puszczą dużo soku, to smażymy dłużej, aż się on nieco zredukuje.

Następnie dodaję łyżkę masła, sól, pieprz, mieszam i smażę jeszcze minutę. Wlewam śmietanę, doprowadzam do wrzenia i gotuję jeszcze przez chwilę, aż sos zgęstnieje. Zdejmuję z ognia, dodaję listki świeżego oregano,mieszam i ewentualnie jeszcze raz doprawiam do smaku solą i pieprzem.

Świeży makaron linguine gotuję w dużej ilości osolonej wody. Gotowy, odcedzam i przekładam do rondla z sosem. Mieszam i podaję posypany listkami świeżego oregano i tartym parmezanem.

*gdyby sos był bardzo gęsty można dodać 1 lub 2 łyżki wody, w której gotował się makaron.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaDD 12.02.2014 18:30
przepyszny taki makaron
IZABELA29 28.12.2013 08:37
pyszne danie
Alex_M 08.12.2013 10:45
apetyczny makaron :)
anemon 07.12.2013 16:32
Dziękuję Wam dziewczyny i polecam. Dla mnie te brązowe pieczarki są o wiele smaczniejsze od białych, szkoda tylko, że nie jest łatwo je kupić.
junox 06.12.2013 16:52
takich pieczarek jeszcze nie jadłam
ben-ka 11.11.2013 22:51
same pyszności u Ciebie.
anemon 09.11.2013 20:13
Bardzo Wam dziękuję za miłe słowa.
Grazyna0211 09.11.2013 14:05
moje smaki pyszne danie i cudne zdjęcie
barbara11561 01.11.2013 19:22
rewelacyjnie wygląda,nie widziałam tylko takich pieczarek:)
IZABELA29 01.11.2013 17:51
dobre połączenie smaków takie jak lubię
alaaa 01.11.2013 17:01
bardzo apetycznie to wygląda
anemon 30.10.2013 22:09
Bardzo Wam dziękuję i polecam.
Zdzisław 30.10.2013 21:34
dla mnie smacznie przyrządzone jedzenie
gosia561 30.10.2013 19:51
niezwykle apetyczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak