Przepis i sposób przygotowania na: Muffiny - cyklop na Halloween
W drugiej misce łączymy mokre składniki: mleko, jajka i olej.
Mokre składniki wlewamy do suchych i bardzo szybko, niedbale mieszamy.
Ciasto wlewamy do papierowych papilotek na muffiny lub foremek silikonowych.
Pieczemy w temperaturze 180-200°C przez około 25 minut.
Po upieczeniu studzimy na kratce.
Przygotowujemy lukier: do miseczki przekładamy cukier puder i dodajemy sok ze szpinaku (ok. 1-1,5 łyżki) lub zielony barwnik spożywczy plus odrobinę (ok. 1-1,5 łyżki) mleka lub wody, ewentualnie sok z pomarańczy czy cytryny.
Upieczone i ostudzone muffiny dekorujemy lukrem i żelkiem - gałką oczną.
Jeśli gałka oczna nie chce się trzymać na lukier to wbijcie wykałaczkę w środek, ale pamiętajcie by uprzedzić dzieci, że jest wykałaczka lub po prostu wyjmijcie ją tuż po zastygnięciu lukru lub przed samym podaniem.
Smacznego!