Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowiec cygański

3.0
(18)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto makowe;
mak 300 g
margaryna 150 g
cukier puder 250 g
jajko 8 szt
miód prawdziwy 100 g
kakao 1 łyżeczka
mąka ziemniaczana 3 łyżki
migdały 100 g
rodzynki 100 g
skórka pomarańczowa 100 g
Biszkopt
jajko 5 szt
mąka krupczatka 5 łyżek
cukier 5 łyżek
krem budyniowy
mleko 500 ml
bubynie śmietankowe z cukrem 2 op
żółtko jajek 1 szt
margaryna lub masło 250 g
cukier puder 3/4 szkl.
sok z cytryny
ponadto :
galaretka agrestowa 1 szt
polewa czekoladowa
kolorowa posypka
galaretka wiśniowa 1 szt.
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec cygański

Kroki postępowania

1
Mak sparzyć, ostudzić i zmielić trzy razy. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i dodawać po jednym żółtku. Następnie do utartej masy dodać zmielony mak, prawdziwy miód, sodę oczyszczoną, kakao, mąkę ziemniaczaną i bakalie (migdały sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w plasterki, rodzynki można zalać gorącą wodą, dodać do nich aromat arakowy i zostawić do ostudzenia pod przykryciem, następnie osączyć). Na koniec dodać do masy ubite na sztywną pianę białka. Masę makową z bakaliami podzielić na dwie równe części i upiec dwa ciasta makowe. Prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto makowe. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170-180 °C. Ostudzić.
Krok 1 - Makowiec cygański foto
2
W niewielkiej ilości mleka rozmieszać budynie śmietankowe i żółtko. Pozostałe mleko zagotować i wlać do niego rozmieszane budynie. Ugotować budyń i ostudzić. Miękką margarynę utrzeć na puszystą masę z cukrem pudrem, dalej ucierając dodawać ostudzony budyń i sok z cytryny. Gotowy budyniowy krem podzielić na dwie części.

Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Dodać żółtka i dalej ubijać. Na koniec wsypać mąkę krupczatkę i delikatnie wymieszać. Biszkopt wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Następnie włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić, wyjąć z formy i pokroić wzdłuż w paski o szerokości 2 cm.

Galaretkę wiśniową rozpuścić w 1 ½ szklanki gorącej wody, dokładnie rozmieszać i ostudzić. Włożyć do lodówki, aby stężała. Galaretkę agrestową również rozpuścić w 1 ½ szklanki gorącej wody, dokładnie rozmieszać i ostudzić. Włożyć do lodówki, aby stężała. Gdy galaretki stężeją pokroić je w paski o szerokości 2 cm.
Do prostokątnej formy przełożyć jedno ciasto makowe, na nim rozsmarować jedną część budyniowego kremu. Następnie na kremie ułożyć paski biszkoptu, w 2 cm odległościach od siebie, a między paskami biszkoptu układać paski galaretek, na przemian (jeden długi pasek czerwony, pasek biszkoptu, drugi długi pasek zielony i tak na przemian). Następnie wyłożyć pozostały budyniowy krem i drugie ciasto makowe.
Krok 2 - Makowiec cygański foto
3
Wierzch ciasta polać polewą czekoladową i udekorować kolorowymi cukierkami. Gotowe ciasto włożyć do lodówki.
Krok 3 - Makowiec cygański foto
4
Najlepsze jest na drugi dzień.
Krok 4 - Makowiec cygański foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

foczka-ks 09.04.2015 12:32
makowiec smacznie wygląda
Monika-twin 23.12.2013 19:10
ale extra połączenie z galaretką!
Poison1988 30.10.2013 19:53
rewelacyjnie wygląda - uwielbiam takie połączenie! :)
Katarzyna34 30.10.2013 16:51
smakowicie wygląda
natalia.doradca 30.10.2013 09:40
Fajne ciacho :)
babeczka007 30.10.2013 09:03
Pięknie się prezentuje :)
Monia 30.10.2013 08:46
Super ciasto, chętnie się poczęstuję :)
as28 30.10.2013 08:30
świetne ciasto, chciałabym spróbować
patryska76 30.10.2013 08:11
Wygląda przepysznie i na pewno tak smakuje ;-)
Mniam 30.10.2013 07:24
Bardzo apetycznie wygląda.
monisia1977 30.10.2013 07:02
super wygląda
Kuchenka 29.10.2013 22:54
rewelacyjne ciacho
Janina 29.10.2013 22:49
Smaczne i efektownie się prezentujące ciasto;)
Luka Li 29.10.2013 21:25
WYGLĄDA KUSZĄCO
marcia7 29.10.2013 21:22
ale dobre to ciasto
Sylwia26 29.10.2013 21:10
ale smakołyki :)
Małgorzata9 29.10.2013 20:45
bardzo smaczne
Renata9 29.10.2013 20:42
pyszne ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak