Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kopytka

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ugotowane ziemniaki 1 kg
jaja 2 szt
mąka ziemniaczana 70 gram
mąka pszenna 200 gram
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
Czosnek suszony Prymat w młynku 1 szczypta
Papryka słodka mielona Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Kopytka

Ugotowane ziemniaki studzimy i przeciskamy przez praskę. Dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto o zwartej konsystencji. Można podsypywać mąką pszenną, jeśli będzie zbyt klejące. Dzielimy na kilka części, wałkujemy dłonią do powstania rulonu i sukcesywnie odkrawamy małe kluseczki, pod skosem. Gotowe wrzucamy na posolony wrzątek z oliwą i gotujemy do wypłynięcia na wierzch. Od razu po wyjęciu ich z gotującej wody, wrzucamy je do miski z ZIMNĄ wodą z oliwą i hartujemy do czasu, aż opadną na dno. Teraz już można przełożyć je na durszlak, by ociekły.

Najsmaczniejsze są usmażone na złoto i polane sosem pieczeniowym. Pycha! :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

oluś 30.10.2013 18:11
dziękuję Wam za miłe komentarze;) prawda - są smaczne;) zachęcam więc do przygotowania;)
ao_12 29.10.2013 20:22
ale narobiłaś mi smaka na kopytka :)
sasanka 29.10.2013 18:41
Klasyczne kopytka ale jakie ładne :) niezastąpione do sosiku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak