Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Surówka z marchewki, selera i brzoskwiń

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

seler korzeniowy spory młody
marchewka 2 duże
brzoskwinia 1 duża
sól
cukier
śmietana 12%
cytryna

Przepis i sposób przygotowania na: Surówka z marchewki, selera i brzoskwiń

Na największych oczkach tarki jarzynowej utrzeć sporego młodego selera, skropić świeżym sokiem z cytryny i wymieszać, aby nie ściemniał.
Na tej samej tarce utrzeć marchewki oraz twardą brzoskwinię obraną ze skórki - składniki wymieszać, posolić i doprawić odrobiną cukru oraz łyżką gęstej kwaśnej śmietany. Dokładnie wymieszać i schłodzić przed podaniem.

Gotową surówkę można posypać posiekanymi młodymi listkami selera.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 17.01.2014 08:30
Zamiast brzoskwiń świetnie pasuje też niezbyt dojrzałe mango :)
Alex_M 05.11.2013 14:11
muszę wypróbować!
Camill 04.11.2013 12:16
Oj widze ze jestes w tej nielicznej grupie co nie boi sie polaczen warzywnoowocowych w dzniach. Chyba sie przekonam.
Habibi 29.10.2013 10:23
Marchew i seler to tanie warzywa, dostępne o każdej porze roku, a mam wrażenie, że nieco zdegradowane do roli dodatku do zupy czy polskiej sałatki warzywnej ;) Można z nich zrobić naprawdę pyszne surówki -wystarczy jakiś dodatek owocowy - brzoskwinia czy jabłko, i już suróweczka zyskuje nową formę :)
margaret 28.10.2013 21:48
ładnie wygląda:)
Jadwiga/Jaga85 28.10.2013 21:47
Super dodatek do mięska!
Megg 28.10.2013 19:40
super smaczna suróweczka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak