Tarta z jabłkami i winogronami na mące kasztanowej

Ewa

Ewa

Tarta z jabłkami i winogronami na mące kasztanowej

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Na ciasto:

  • mąki kasztanowej

    250 g
  • masła

    100 g
  • brązowego cukru

    50 g
  • żółtka

    2
  • wody

    3 łyżki
  • proszku do pieczenia

    0,5 łyżeczki
  • szczypta soli

  • Wierzchnia kratka:

  • mąki orkiszowej pełnoziarniste

    100 g
  • żółtko

    1
  • • szczypta proszku do pieczeni

  • brązowego cukru

    35 g
  • łyzka wody

  • Farsz:

  • jabłek

    5
  • lyzka cukru waniliowego

  • łyżka bułki tartej

  • masło

    50 zimne
  • winogrona

    300 (bez pestek)
  • cukier puder

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Na ciasto:
• 250 g mąki kasztanowej
• 100 g masła
• 50 g brązowego cukru
• 2 żółtka
• 3 łyżki wody
• 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
• szczypta soli

Mąkę łączymy z cukrem, proszkiem oraz solą. Dodajemy masło z lodówki - całość dobrze siekamy. Dodajemy żółtka oraz wodę i całość dobrze wyrabiamy. Ciasto przekładamy do foremki na tartę. Ponieważ robione jest na mące kasztanowej, jest dość kruche, więc już w foremce możemy pozalepiać ewentualne pęknięcia. Spód podpiekamy 12 minut w temp. 180 stopni.
Wierzchnia kratka:
• 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
• 50 g masła z lodówki
• 1 żółtko
• szczypta proszku do pieczenia
• 35 g brązowego cukru
• łyżka wody

Mąkę łączymy z cukrem i proszkiem, siekamy za masłem. Dodajemy żółtko i wodę, szybko zarabiamy. Wstawiamy do lodówki.
Farsz:
• 4-5 jabłek
• 300 g winogron- najlepiej bezpestkowych (jeśli takich nie mamy, każde grono należy pozbawić pestek)
• łyżka cukru waniliowego
• łyżka bułki tartej
• cukier puder do posypania

Jabłka obieramy, za pomocą specjalnej tarki szatkujemy je na cieniutkie plasterki. Winogrona kroimy na pół i ewentualnie pozbawiamy pestek. Łączymy z jabłkami, posypujemy cukrem waniliowym oraz bułką. Całość dobrze mieszamy i wykładamy na podpieczony spód. Na wierzchu przygotowujemy kratkę z ciasta, które chłodziło się w lodówce. Ciasto pieczmy 40-45 minut temp. 180 stopni. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

goofy9

04.11.2013 23:22
wygląda wyśmienicie

Krakowianka

28.10.2013 13:58
bardzo fajny pomysł!! nigdy nie próbowałam takiej mąki

marcia7

28.10.2013 13:23
ciasto marzeń

bietka

28.10.2013 13:10
ale pyszne ciacho :)

Margaretkaw

28.10.2013 12:42
Wspaniale wygląda, nie robiłam jeszcze nic z mąki kasztanowej :)

Gracer

28.10.2013 12:30
super przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat