Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bezy cytrynowe

3.0
(19)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

białko 4 sztuki
cukier kraształ 20 dkg
sól 1 szczypta
sok z cytryny 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Bezy cytrynowe

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.

Gdy piana jest już sztywna dodajemy po łyżce cukru i dokładnie ubijamy aż cukier całkowicie się rozpuści.Postępujemy tak do czasu wyczerpania się cukru.

Na końcu dodajemy sok z cytryny i ubijamy do czasu połączenia się go z pianą ( piana ma być sztywna i lśniąca)

Ubitą pianę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wyciskamy dowolne kształty na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Wstawiamy bezy do nagrzanego piecyka do 80-90°C i suszymy około 4 godzin.( czas suszenia zależy od wielkości bez,mniejsze wymagają mniej czasu a większe więcej)

Nasze bezy przerobiliśmy z dzieśmi na duszki które zabrały na urodziny do kolegi.Temat urodzin to halloween.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata9 28.10.2013 17:09
cudowne beziki
Lis 28.10.2013 12:35
Pyszne są takie bezy:)
sanielcia 28.10.2013 11:39
co za pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak