Przepis i sposób przygotowania na: Chleb mieszany na zakwasie i drożdżach
Kroki postępowania
Drożdże z miodem i łyżką mąki pszennej rozpuścić w 1/2 szklanki ciepłej wody i pozostawić do wyrośnięcia. Do malaksera wsypać mąki, sól i kleik kukurydziany. Wlać wodę, zakwas i wcześniej przygotowany zaczyn drożdżowy. Wymieszać, aż ciasto utworzy zwartą bryłę i zacznie odchodzić od brzegów misy.
Można wymieszać robotem z hakiem do zagniatania ciasta lub zagnieść ręcznie. Ciasto włożyć do miski posypanej mąką, wierzch także przyprószyć, nakryć ściereczką lub odwróconą miską i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do wyrośniętego ciasta dodać słonecznik i jeszcze raz krótko zagnieść ciasto, a następnie obtoczyć w mące i włożyć do szerokiej foremki. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia.
Wstawić foremkę do zimnego piekarnika, nastawić termostat na 210 stopni. Kiedy piekarnik nagrzeje się do wybranej temperatury, popryskać wnętrze wodą, szybko zamknąć i piec 20 minut. Po tym czasie powtórzyć czynność z pryskaniem. Zmniejszyć temperaturę do 190 stopni, pod koniec delikatnie posmarować bochenek wodą i dopiec - w sumie trwa to około 60 minut od wstawienia do zimnego piekarnika.
Trzeba jednak pilnować, czy bochenek się za bardzo nie rumieni (każdy piekarnik inaczej grzeje) - w razie konieczności można nakryć foremkę folią aluminiową.
Upieczony bochenek wyjąć z foremki i jeśli nie jest odpowiednio wypieczony, dopiec na kratce, z termoobiegiem, przez kilka minut.