Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb mieszany na zakwasie i drożdżach

5.0
(40)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna typ 2000 1/2 szklanki
mąki żytniej razowej typ 2000 1/2 szklanki
mąka tortowa 1,5 szklanki
kaszka kukurydziana 2 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1,5 łyżeczki
miód leśny spadziowy 2 łyżki
drożdże 25 gramów
zakwas pszenno-żytni 1/2 szklanki
woda letnia 1 szklanka
słonecznik łuskany 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb mieszany na zakwasie i drożdżach

Kroki postępowania

1

Drożdże z miodem i łyżką mąki pszennej rozpuścić w 1/2 szklanki ciepłej wody i pozostawić do wyrośnięcia. Do malaksera wsypać mąki, sól i kleik kukurydziany. Wlać wodę, zakwas i wcześniej przygotowany zaczyn drożdżowy. Wymieszać, aż ciasto utworzy zwartą bryłę i zacznie odchodzić od brzegów misy.

Można wymieszać robotem z hakiem do zagniatania ciasta lub zagnieść ręcznie. Ciasto włożyć do miski posypanej mąką, wierzch także przyprószyć, nakryć ściereczką lub odwróconą miską i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Krok 1 - Chleb mieszany na zakwasie i drożdżach foto
2

Do wyrośniętego ciasta dodać słonecznik i jeszcze raz krótko zagnieść ciasto, a następnie obtoczyć w mące i włożyć do szerokiej foremki. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia. 

Krok 2 - Chleb mieszany na zakwasie i drożdżach foto
3

Wstawić foremkę do zimnego piekarnika, nastawić termostat na 210 stopni. Kiedy piekarnik nagrzeje się do wybranej temperatury, popryskać wnętrze wodą, szybko zamknąć i piec 20 minut. Po tym czasie powtórzyć czynność z pryskaniem. Zmniejszyć temperaturę do 190 stopni, pod koniec delikatnie posmarować bochenek wodą i dopiec - w sumie trwa to około 60 minut od wstawienia do zimnego piekarnika.

Trzeba jednak pilnować, czy bochenek się za bardzo nie rumieni (każdy piekarnik inaczej grzeje) - w razie konieczności można nakryć foremkę folią aluminiową.

Upieczony bochenek wyjąć z foremki i jeśli nie jest odpowiednio wypieczony, dopiec na kratce, z termoobiegiem, przez kilka minut.

Krok 3 - Chleb mieszany na zakwasie i drożdżach foto
4
Kroić po zupełnym ostygnięciu - najlepiej po kilku godzinach od upieczenia.
Krok 4 - Chleb mieszany na zakwasie i drożdżach foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 25.09.2014 19:05
Cieszę się, że i Wam smakował - ja go "ulepszałam" przez parę tygodni zimowych - dodawałam, odejmowałam, kombinowałam... aż taki właśnie posmakował nam najbardziej ze wszystkich eksperymentów z tym przepisem :)
Klausia 03.12.2013 18:26
Upiekłam wczoraj, był taki smaczny, że robię dzisiaj jeszcze raz tym razem podwójną porcję :D Mój Mąż jest zachwycony :) Gorąco polecam przepis :)
Klausia 02.12.2013 12:37
podoba mi się, biorę się zaraz za pieczenie chleba z twgo przepisu :)
Alex_M 06.11.2013 14:08
wspaniały wyszedł :) lubię takie kombinowane przepisy :)
Alex_M 06.11.2013 14:08
@Camill, w wypiekaczu nie poleca się pieczenia chleba na zakwasie. ponoć nie taka temperatura. ale ja nie próbowałam. piekę w piekarniku :)
Habibi 06.11.2013 11:55
nie mam pojęcia, bo jakoś z zasady nie używam wypiekacza - po prostu lubię grubą i chrupiącą skórkę, a taka wychodzi tylko w piekarniku :) ale próbuj, ja też ten chleb wykombinowałam w zasadzie sama - jest jakimś połączeniem kilku znanych mi wcześniej przepisów :)
Camill 04.11.2013 12:21
Mam go na liscie przepisow obowiazkowych do wyprobowania bo z racji miejsca w ktorym ostatnio dlugo mieszkalam nie jadalam normalnego pieczywa tylko pszenne biale dmuchane pseudo bulki i chleb co smakuje jak wata. Skoro zachwalasz to musze go zrobic. Czy uda sie w wypiekaczu?
jolanta53 28.10.2013 14:41
koniecznie do wypróbowania:-)
Habibi 28.10.2013 09:54
To jeden z najsmaczniejszych chlebków, jakie jadłam :) Polecam :)
Renata9 27.10.2013 22:04
pyszny chlebuś

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak