Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy smalczyk z cebulką

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

słonina 80 dag
mięso mielone 50 dag
boczek 20 dag
cebula biała 2 sztuki
czosnek 1/2 główki
oregano 1/2 łyżeczki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy smalczyk z cebulką

Lekko zmrożoną słoninkę skrecić przez maszynkę do mięsa i wrzucić do garnka lub szerokiej patelni z grubym dnem,stopić na niewielkim ogniu cały czas mieszając,gdy słonina się wytopi dodajemy zmielony przez maszynkę boczek i skwarzymy mieszając aby się nie przypalił nastepnie wkładamy mięso mielone, i dusimy 10 minut cebulkę siekamy drobniutko a czosnek przeciskamy przez praskę mieszamy wszystko razem i gotujemy jeszcze chwilę, doprawiamy do smaku solą pieprzem i oregano.Zestawiamy z ognia rozlewamy do naczyń najlepiej kamionkowych i odstawiamy na blat. Gdy zacznie tężeć i ostygnie wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.Rano do świeżego pieczywa mamy najlepsze smarowidło:) Podawać z ogórkami kiszonymi. Jeśli ktoś lubi grubsze skwarki można słoninki nie mielić ani boczku tylko drobno pokroić i wytopić ja lubie gdy smaruje się gładko na chlebku. Smacznego jadła;)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lis 03.11.2013 12:48
Pycha taki smalczyk:)
fotoviderek 28.10.2013 07:24
Lubie taki świeżo wytopiony :)
Jolie 27.10.2013 19:21
domowy smalec jest najlepszy, nie ruszam tego sklepowego! :D
gibli 27.10.2013 19:10
lubię smalczyk:)
aniagdz 27.10.2013 18:28
i ciepły chlebek do tego;)!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak