Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bounty - czekoladki kokosowe

4.0
(21)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wiórki kokosowe 250 g
masło 200 g osełkowe
cukier puder 250 g
cukier kryształ 50 g
orzechy laskowe 50 g
migdały 100 g
rum 5-8 łyżek
czekolada biała 150 g
śmietanka kremowa 150 ml słodka
aromat arak/rum
czekolada mleczna 100 g
czekolada gorzka 200 g
olej z pestek winogron 2-3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Bounty - czekoladki kokosowe

Kroki postępowania

1
W garnku z grubym dnem stopić masło i białą czekoladę z dodatkiem śmietanki - wsypać cukier puder i mieszać do połączenia składników.
Gotować 5 minut, stale mieszając, na najmniejszym płomieniu.

Wiórki kokosowe zmielić młynkiem do kawy razem z orzechami oraz migdałami - wsypać do masy, dodać odrobinę aromatu oraz cukier kryształ. Dokładnie wymieszać i dodać alkoholu do smaku.

Masę przełożyć do płaskiego naczynia wyłożonego folią spożywczą (nie aluminiową !!) na grubość nie większą, niż 2-2,5 cm.
Ugnieść dokładnie, tworząc równą warstwę. Wstawić do lodówki na kilka godzin.

Wyjąć ostrożnie zastygniętą masę z foremki i pokroić na niewielkie kosteczki lub podłużne batoniki.
Krok 1 - Bounty - czekoladki kokosowe foto
2
Czekoladę gorzką i mleczną połamać na kostki i stopić w gorącej kąpieli wodnej, kiedy jest płynna, dodać olej i dokładnie wymieszać.

Każdą czekoladkę zanurzać w stopionej czekoladzie, delikatnie otrząsnąć z jej nadmiaru i układać na arkuszu papieru do pieczenia pozostawiając do zastygnięcia.
Krok 2 - Bounty - czekoladki kokosowe foto
3
Włożyć gotowe czekoladki do lodówki na 30-60 minut. Po tym czasie zdjąć ostrożnie z papieru, ułożyć w szczelnie zamykanej puszce wyścielonej papierowymi serwetkami i przekładając arkusikami bibułki lub serwetkami. Przechowywać w lodówce.
Krok 3 - Bounty - czekoladki kokosowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mira85 30.12.2013 14:48
super przepis
Alex_M 06.11.2013 14:06
ślina mi kapie na klawiaturę! :) ależ bym zjadła :D:D
Klausia 04.11.2013 14:59
moje ulubione batoniki :D dzięki wielkie za ten przepis :D
tomek18 28.10.2013 18:31
muszę kiedyś zrobić córci :)
jolanta53 28.10.2013 14:42
aż ślinka cieknie na sam widok:-)
Habibi 28.10.2013 09:53
Te czekoladki są naprawdę wyjątkowe :) U mnie znikają w zastraszającym tempie ;) W każdym razie duża ich część nawet nie zdążyła porządnie zastygnąć ;)
Olga_SK 28.10.2013 08:53
Pyszota :D
babajaga1969 28.10.2013 03:45
pysznie wyglądają i na pewno są smaczne
Małgorzata9 27.10.2013 22:44
świetny przepis
Jadwiga/Jaga85 27.10.2013 19:41
Tak dobre, że szkoda jeść:)
gibli 27.10.2013 19:12
fajniutkie:)
Aleksandra/Olcia 27.10.2013 18:29
mniam mniam uwielbiam kokos
Renata9 27.10.2013 18:14
pyszne czekoladki
Mysiunia 27.10.2013 18:10
musze je zrobić :) bardzo je lubię :)
Megg 27.10.2013 17:43
uwielbiam kokos, więc to słodkości dla mnie
wyattearp 27.10.2013 17:34
smacznie wygląda
msmors 27.10.2013 17:18
domowy batonik - super
dwa pokoje z kuchnią 27.10.2013 17:14
moje smaki
aniagdz 27.10.2013 17:08
omg!! czuję już tę pyszność!
ana1 27.10.2013 17:02
wspaniałe batoniki
IwonaDD 27.10.2013 17:00
fajne domowe mini batoniki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak