Przepis i sposób przygotowania na: Chleb Francuski
Połączyć resztę wody, sól, cukier i olej w dużej misce.
Dodać drożdże i stopniowo mąkę.
Ciasto wyrabiać do momentu uzyskania gładkiego miękkiego ciasta (nie powinno pozostawać na palcach).
Włożyć ciasto do natłuszczonej miski i odstawić na około godzinę (powinno podwoić swoją objętość).
Gdy już ciasto urośnie, dzielimy je na 2 części i formujemy bochenki.
Ostawiamy jeszcze na 30-40 minut.
Smarujemy jajkiem roztrzepanym z 1 łyżeczką wody.
Jeżeli chcemy żeby skórka była chrupiąca smarujemy tylko wodą, możemy posypać rozmarynem, sezamem, makiem, solą... :)
Pieczemy w 190 st.C przez 35-45 minut.
Oczywiście najlepiej smakuje jeszcze ciepły z masełkiem ;)
Smacznego!!!