Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ptysie z szynką i serem

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ser żółty 20 dag
szynka 20 dag
masło 60 g
mąka 200 g
jaja 5 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Ptysie z szynką i serem

Szynke pokroić w kostkę, ser zetrzeć na tarce. Ugotować około 1,5 szklanki wody z tłuszczem. Po zdjęciu garnka z ognia, dodać mąkę szybko mieszając. Następnie postawić garnek na ogniu i mieszać tak długo dopóki całe ciasto oderwie sie od dna. Ponownie zdjąć z ognia, wbić jajka, dodać szynkę i ser. Wszystko razem wymieszać.
Przygotować blaszkę wyłożona pergaminem. Uformować z masy około 40 ptysiów. Włożyć do nagrzanego do 200 st piekarnika i piec około 20 minut.
Podawać na ciepło, np z lekkim sosem ziołowym lub czosnkowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aneta41 10.11.2012 17:04
super
Seba 01.07.2012 10:59
fajne
Natalia/tubisiek 19.05.2012 12:59
bardzo fajny pomysł, dziś wypróbuję!
Angelika10 12.03.2012 00:13
fajne
pigila
pigila 15.01.2011 20:08
super
Monika193
Monika193 12.08.2010 11:39
napewno smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak