Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marchewka duszona

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

marchewka 1 kg
cebula 300 g
olej 1/3 szkl.
sól do smaku
ziele angielskie 8-10 ziaren
Liść laurowy suszony Prymat 2-3
Czosnek suszony Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Marchewka duszona

Marchewkę wybrać zdrową, dużą i prostą. Ugotować al dente (bez obierania), w dużym garnku z lekko osoloną wodą.
Ugotowaną i lekko ostygniętą marchewkę obrać i pokroić w kostkę - najwygodniej kratką do sałatek.

Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i udusić w oleju z dodatkiem liści laurowych oraz ziarenkami ziela angielskiego, doprawiając odrobiną soli, i dużą ilością pieprzu. Kto lubi, może dodać płynnej przyprawy do zup lub przyprawy warzywnej.

Kiedy cebula jest miękka, dodać pokrojoną marchewkę, wymieszać i doprawić do smaku. Dusić, często mieszając, przez kilkanaście minut - uważając, aby marchew nie przywierała do dna.

Można również dodać (na koniec) do smaku koncentratu pomidorowego.
Smaczna jest zarówno na ciepło, jak i po schłodzeniu w lodówce.

~ podawać na zimno na bagietce, kanapce z masełkiem lub na ciepło, jako dodatek do obiadu - do jajek sadzonych z ziemniakami, do smażonej ryby czy mięs

~ ja ją lubię na zimno (prosto z lodówki) na kanapce z masełkiem, a wierzch smaruję dobrym koncentratem pomidorowym

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 17.01.2014 08:32
Ten sposób na marchewkę to jest "spadek" po mojej Babci :) Od dzieciństwa tę marchewkę lubiłam...
Alex_M 07.11.2013 13:05
lubię taką marchewkę :)
iwi 27.10.2013 11:54
Pyszna marchewka
Gracer 27.10.2013 11:50
smakowałaby mi taka marchewka
Konczi 27.10.2013 11:41
uwielbiam taką marchewkę

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak