Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta migdałowo-gruszkowa

3.0
(15)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka pszenna 1,5 szklanki
woda 1/2 szklanki
margaryna 140 g
sól szczypta
masa
migdały 200 g
żółtko jajek 2 sztuki
białko 2 sztuki
cukier drobny 8 łyżek
cukier waniliowy 10 g
gruszki 1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta migdałowo-gruszkowa

Kroki postępowania

1
Ciasto: Mąkę pszenną wysypać na stolnicę ,zimne masło pokroić na kawałki i dodać do masy,stopniowo wlewać wodę zagniatając ciasto.wyrobione okręcić w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
Krok 1 - Tarta migdałowo-gruszkowa foto
2
Masa migdałowa: Migdały zmielić w blenderze . Białka ubić na sztywną pianę a żółtka osobno ubic na puch z cukrami dodajac zmielone migdały i na koniec pianę z białek.Delikatnie wymieszać szpatułką. Gruszki oskrobać pokroić na plasterki.

Okragłą formę do tarty o śr 30 cm wysmarować margaryną wylepić schłodzonym ciastem,wylać masę migdałową i ułożyc na cieście pokrojone gruszki.
Krok 2 - Tarta migdałowo-gruszkowa foto
3
Wsadzić do piekarnika i zapiekać 40 minut w temp 190*c
Smacznego życzę:)
Krok 3 - Tarta migdałowo-gruszkowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lis 03.11.2013 12:49
Wygląda niezwykle apetycznie:)
Agata3 27.10.2013 17:51
Smakowita tarta :)
wyattearp 27.10.2013 17:37
to lubię!!!!!!
patryska76 27.10.2013 13:29
Świetny przepis! ;D
adelajda 27.10.2013 12:12
lubię ciasta z gruszkami :)
idealme 27.10.2013 11:52
ale to musi być pyszne :)
Konczi 27.10.2013 11:41
pięknie wygląda, częstuje się kawałeczkiem do kawusi
Marta1986 27.10.2013 11:19
pyszna tarta
lena57 27.10.2013 11:17
bardzo smakowity deser.
Monika58 27.10.2013 11:11
pyszny deser
Magula 27.10.2013 11:00
wygląda bardzo apetycznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak