Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

KRUCHA TARTA Z BOROWIKAMI

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 300 gram
masło 150 gram
jajko 1 szt
śmietana 12% 2 łyżki
sól szczypta
Farsz:
grzyby leśne 500 gram
cebula 2 szt
jajko 4 szt
masło 2 łyżki
śmietana 30% 200 ml
ser 100 gram
pieprz do smaku
sól do smaku
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: KRUCHA TARTA Z BOROWIKAMI

Kroki postępowania

1
Mąkę,masło jajko i śmietanę wyłożyć na stolnicę, dodać szczyptę soli i zagnieść szybko kruche ciasto.Zawinąć w folię i schłodzić ok.30 minut.Przygotować sobie pozostałe składniki.Formę wysmarować margaryną.Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Jajka roztrzepać ze śmietaną i przyprawić solą pieprzem i gałką muszkatołową.
Krok 1 - KRUCHA TARTA Z BOROWIKAMI foto
2
Grzyby oczyścić,wypłukać i odsączyć na sicie.Cebule posiekać i przesmażyć na maśle.Dodać grzyby(u mnie były to borowiki,ale mogą być każde leśne grzyby)i przesmażyć razem z cebulą.Dusić tak długo aż odparuje płyn i doprawić solą i pieprzem.
Krok 2 - KRUCHA TARTA Z BOROWIKAMI foto
3
Schłodzone ciasto rozwałkować i wylepić przygotowaną formę(nie może być za niska)najlepiej tortownicę.Ciasto ponakłuwać,wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać fasolki,albo groch aby ciasto obciążyć.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i zapiec na złoty kolor ok 10 minut.
Krok 3 - KRUCHA TARTA Z BOROWIKAMI foto
4
Na upieczone ciasto wykładamy grzyby i zalewamy masą jajeczną.Można posypać odrobiną zieleniny ,ale niekoniecznie.
Krok 4 - KRUCHA TARTA Z BOROWIKAMI foto
5
Wierzch posypujemy startym serem i ziarenkami kolorowego pieprzu.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st.C na około 40 minut.Pyszne na ciepło i na zimno.
Krok 5 - KRUCHA TARTA Z BOROWIKAMI foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pajbek 15.02.2014 13:20
Pyszności widzę :-)
olkaaa 27.01.2014 07:52
chętnie spróbuję
kate.500 31.10.2013 10:57
pyszna tarta
anemon 29.10.2013 17:17
Ależ ona musiała pachnieć w trakcie pieczeni, bo po upieczeniu, to pewnie natychmiast zniknęła ze stołu.
IZABELA29 28.10.2013 06:45
uwielbiam tarty a z takim nadzieniem delicje
Katarzyna/kate1980 27.10.2013 19:11
świetny pomysł na grzybki
Zdzisław 27.10.2013 15:04
bardzo smaczne danie
Janina 27.10.2013 14:40
Świetne smaki, pycha;)
Motorek 27.10.2013 12:52
bardzo smaczna
adelajda 27.10.2013 12:17
na pewno smaczna :)
Krystyna32 27.10.2013 12:16
apetycznie wygląda
ana1 27.10.2013 08:24
super tarta
Habibi 27.10.2013 01:01
bardzo lubię grzybki i takie wypieki :)
iwi 27.10.2013 00:49
Fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak