Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zupa kokosowa z czerwoną pastą curry i tofu

4.0
(27)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko kokosowe 1 szklanka
sok pomidorowy 1 szklanka
czerwone curry pasta 1 łyżka
marchew 1 średnia
cebula czerwona 1 średnia
czosnek 2 ząbki
sok z cytryny 2 łyżki
cukier 1 łyżka
sól do smaku
pieprz do smaku
sos sojowy 1/4 szklanki
ocet balsamiczny 1/4 szklanki
bulion warzywny 1 szklanka
tofu 150 gram

Przepis i sposób przygotowania na: zupa kokosowa z czerwoną pastą curry i tofu

Tofu pokroić w kostkę. Wmieszać sos sojowy i ocet balsamiczny i dodać do tofu. Wymieszać marynować 1-2 godziny.
Mleko kokosowe z puszki, bulion (warzywny lub drobiowy) oraz sok pomidorowy zagotować razem w garnku.
Cebulę rozdrobnić i podsmażyć z łyżeczką cukru na oleju kokosowym na patelni, dodać rozgnieciony czosnek.
Marchew zetrzeć lub pokroić w talarki. Cebulę i marchew dodać do zupy, dodać pastę curry, tofu odcedzone z marynaty. Gotować na małym ogniu 5 minut. Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Gotowe, smacznego.


* Można wzbogacić skład krewetkami, grzybami lub czerwonymi warzywami.
** w skład czerwonej pasty curry wchodzi: czerwone chili, trawa cytrynowa, czosnek, szalotka, sól, limonka Kaffir, imbir. Skład i proporcje zależą od producenta.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 03.10.2014 19:29
rewelacyjny przepis, u Ciebie zawsze coś pysznego i oryginalnego
Katarzyna59 31.01.2014 15:28
pyszniutka,
Renata22 11.12.2013 19:22
Miseczka pyszności;)
Klausia 18.11.2013 16:40
ale eksplozja smaków :D ciekawa jestem smaku :)
okrysia 06.11.2013 17:15
SMACZNE TO!
Rafał10 05.11.2013 15:52
świetne składniki... zupka musi być ucztą dla podniebienia...
anemon 27.10.2013 13:45
Dziękuję @caralajna, tak mnie zachęcił widok Twojej zupy, że robię zamówienie i kupuję.
ONY_za_kare 27.10.2013 12:04
rewelacja!
fotoviderek 27.10.2013 08:23
Smaczna zupka :)
caralajna 27.10.2013 07:10
@anemon, dla mnie zielona i czerwona pasta curry różnią się kolorem a smaku nie odróżniam, choć jest bardzo charakterystyczny i na pewno warto kupić, bo czuć Azję w potrawach. tego smaku nie da się podrobić. czerwoną i zieloną łączy się z innymi składnikami tak wynika ze wskazówek na opakowaniu.
migotka28 26.10.2013 20:53
smakowicie wygląda
Mniam 26.10.2013 20:08
Kiedyś muszę spróbować. Pochwycę przepis.
anemon 26.10.2013 17:48
@Habibi, o żółtej nie słyszałam, ale dzięki za podpowiedź, porozglądam się. A czy każda pasta ma inny smak i czy każda ma inne przeznaczenie? Pytam, bo kuchnia orientalna, to dla mnie ciągle "ocean nieznany", albo bardzo mało znany.
Alex_M 26.10.2013 12:05
wow! :) apetycznie wygląda, chętnie bym spróbowała :)
Krystyna32 26.10.2013 11:12
pyszna zupka
Wacław 26.10.2013 09:59
bardzo apetyczna zupa,z chęcią bym spróbował !
olkaaa 25.10.2013 21:15
muszę spróbować
Habibi 25.10.2013 21:02
Anemon, jakby wybór nie był wystarczająco skomplikowany, to polecam jeszcze pastę żółtą ;) Miałam kiedyś podobny dylemat, więc kupiłam wszystkie trzy... a były jeszcze jakieś smakowe do konkretnych zup i dań ;) ale odpuściłam ;)
anemon 25.10.2013 20:35
Chyba w końcu muszę kupić pastę curry. Tylko nie mogłam się zdecydować czerwoną czy zieloną. Teraz już wiem.
Christopher 25.10.2013 19:53
Wyborna zupa.
IwonaDD 25.10.2013 19:50
zupka rob wrażenie, oczywiscie pozytywne!
mufinka79 25.10.2013 19:31
Mmmm, wspaniała, zdrowa i lekka zupa :)
Katarzyna34 25.10.2013 19:26
bardzo apetyczna
kasienka23 25.10.2013 19:20
pyszna zupka!
Kolorowa 25.10.2013 18:35
Mmmm, daj spróbować !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak