Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ptysie

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 1 i1/2 kostki
jajko 3 sztuki
mleko 3,2% 400 ml
cukier puder 2 łyżki
skórka z cytryny 2 łyżki
karp 1 na karpatkę, gotowe

Przepis i sposób przygotowania na: Ptysie

Ciasto karpatkowe należy przygotować według przepisu podanego na opakowaniu dodając masło i jajka. Tak przygotowane ciasto wyciskać szprycą na wyłożoną pergaminem blaszkę( powinno wyjść około 25- 30 ptysiów). Piec je przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 220 stopni. Po ostudzeniu przekroić je. Z mleka, proszku do kremu karpatkowego należy zagotować budyń. Dodać do go po przestudzeniu do utartego masła wraz ze skórką cytrynową. Masą nadziewać ptysie. Posypać cukrem pudrem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 03.03.2013 19:39
te ptysie wyglądają pysznie
Katarzyna/kate1980 28.03.2012 20:18
super
manaika 02.03.2012 22:39
super!
Wacław 02.08.2011 10:15
pyszny deser
patusia 14.04.2011 18:37
Uwielbiam takie słodkości :)
kotlet 12.03.2011 18:24
pyszności
iknkirke 15.01.2011 13:57
pycha
rakow2
rakow2 10.01.2011 14:59
wszystkie misie lubią ptysie
patusia 19.12.2010 01:08
Aż nabrałam ochoty na ptysie :)
Ewelina43
Ewelina43 17.11.2010 14:43
moje ulubione
pawel007 07.11.2010 16:21
super,
jarek4 17.10.2010 12:48
uwielbiam
Izabela28 08.10.2010 20:27
Pychotka:)
Bartolomeo 24.08.2010 07:55
mniam
monisia1977 18.08.2010 07:04
dobre
Krzysztof42 25.06.2010 14:00
jak znajdę to tajemnicze opakowanie to poczytam
IlonaAlbertos 24.05.2010 20:34
Ewelino ja się nie denerwuję. Tylko odpowiadam na komentarz Jadwigi. I wcale nie ostro, tylko normalnie i zgodnie z prawdą. Skoro Jadwiga napisała, że ten przepis jest na opakowaniu, to znaczy, że uważa, że go spisałam.
remprzem 17.05.2010 22:44
ojojo ale ostro - a ja myślę że poprzedniczka tylko pomyślała że łatwo zrobić to ciasto skoro jest pól gotowe i tyle. Sama robię ciasta z tzw. gotowców. tu nie ma się o co denerwować:))
IlonaAlbertos 16.05.2010 13:18
Nie Jadwigo, nie spisuję przepisów z opakowania, jeśli o to Ci chodzi. Przepis został napisany przeze mnie. W przepisie zaznaczyłam wyraźnie, że ciasto należy przygotować wg przepisu z opakowania, więc radzę uważnie czytać, a nie oskarżać o spisywanie z opakowań!
Jadwiga18 28.04.2010 20:35
TEN PRZEPIS JEST NA OPAKOWANIU W SKLEPIE CHYBA:))))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak