Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

7 days

3.0
(18)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
jajko 8 szt
mąka 6 łyżek
cukier 1 szkl
kakao 4 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
masa
żółtko jajek 5 szt
budyń waniliowy 1 op
cukier wanilinowy 1 op
margaryna 1 szt
mąka 3 łyżki
cukier 1/2 szkl
mleko 2 szkl
kawa rozpuszczalna 3 łyżeczki
kakao 2 łyżki
śmietana kremowa 30% 1/2 litta
cukier puder 2 łyżki
oraz:
powidła śliwkowe 1 słoik
rogaliki sevenDays mini 2 op
polewa czekoladowa
Żelatyna wieprzowa Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: 7 days

Kroki postępowania

1
Masa:
W 1/2 szkl mleka rozmieszać żółtka mąkę i budyń
Krok 1 - 7 days foto
2
1,5 szkl mleka zagotować z cukrem
Krok 2 - 7 days foto
3
Do gotującego się mleka wlać rozmieszane składniki i ugotować gęsty budyń. Ostudzić
Krok 3 - 7 days foto
4
Biszkopt:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao
Krok 4 - 7 days foto
5
Białka ubić na sztywną pianę
Krok 5 - 7 days foto
6
Dodać cukier i ubić
Krok 6 - 7 days foto
7
Następnie dodać żółtka i mąkę
Krok 7 - 7 days foto
8
Ciasto rozlać na dwie blachy wyłożone papierem do pieczenia
Krok 8 - 7 days foto
9
Biszkopty piec do 'suchego patyczka'
Krok 9 - 7 days foto
10
Masa:
Kawę rozpuścić w 3 łyżeczkach wrzątku i ostudzić.
Krok 10 - 7 days foto
11
Miękką margarynę utrzeć na puszystą masę
Krok 11 - 7 days foto
12
Dodawać po łyżce budyniu i dobrze utrzeć
Krok 12 - 7 days foto
13
Następnie dodać kawę
Krok 13 - 7 days foto
14
i kakao
Krok 14 - 7 days foto
15
Masę dokładnie utrzeć , można do smaku dodać spirytus
Krok 15 - 7 days foto
16
Na jednym biszkopcie rozsmarować powidła
Krok 16 - 7 days foto
17
Na powidła wyłożyć masę czekoladową
Krok 17 - 7 days foto
18
a na masie ułożyć rogaliki 7 days mini
Krok 18 - 7 days foto
19
Żelatynę rozpuścić w 1/4 szkl wrzątku . Ostudzić
Krok 19 - 7 days foto
20
Bita śmietana:
Smetanę ubić z cukrem pudrem
Krok 20 - 7 days foto
21
następnie wlać ostudzoną żelatynę
Krok 21 - 7 days foto
22
Chwilkę ubić do połączenia się składników
Krok 22 - 7 days foto
23
Bitą śmietanę wyłożyć na rogaliki
Krok 23 - 7 days foto
24
Na wierzch bitej śmietany położyć biszkopt
Krok 24 - 7 days foto
25
Wierzch biszkoptu polać polewą
Krok 25 - 7 days foto
26
Gotowe ciasto schłodzić w lodówce.
Krok 26 - 7 days foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

artur7 30.11.2013 15:23
pyszniutki kawaleczek ciasteczka
Andrzej8 25.10.2013 19:51
wygląda rewelacyjnie
kasienka23 25.10.2013 19:23
świetne ciasto!
Katarzyna34 25.10.2013 19:22
wygląda wyśmienicie
juuusta 25.10.2013 14:59
mniam pysznie wygląda
Ewa104 25.10.2013 14:49
Nieźle to wykombinowałaś.Podoba mi się.
Habibi 25.10.2013 14:43
Ale fajne ciacho :)
bogusia19 25.10.2013 14:10
smakowicie wygląda
Renataj 25.10.2013 13:29
Pomysłowe z tymi rogalikami.
Janina 25.10.2013 11:36
Super smaczne ciasto, takie lubię;)
halina17 25.10.2013 11:32
Smaczne ciasto.
Olga_SK 25.10.2013 11:26
Ale smakowitości! :)
gosia1988 25.10.2013 11:13
rewelacyjne ciasto
2milutka 25.10.2013 11:01
na pewno smaczniutkie mniam;)
Paolcia 25.10.2013 10:52
pysznie wygląda :)
Ela_K 25.10.2013 10:43
już gdzieś jadłam to ciasto i było bardzo pyszne
iwi 25.10.2013 10:43
Pycha ciacho
ana1 25.10.2013 10:42
wspaniałe ciasto
Magula 25.10.2013 10:36
mniam cudne ciacho i ile zdjęc, rewelacja
Konczi 25.10.2013 10:35
wow - super przepis na super ciacho
aisza1 25.10.2013 10:30
poproszę kawałek :)
bietka 25.10.2013 10:30
bardzo pracochłonne, ale efekt końcowy rewelacyjny :)
joanna30 25.10.2013 10:24
Bardzo ciekawy przepis na pyszne ciasto! smaczne :)
sara1 25.10.2013 10:07
pięknie i smakowicie wygląda
dodi 25.10.2013 10:03
został może kawałek?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak