Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Flaki domowe po mojemu

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

flaki 600 g
cebula 1/2
czosnek 4 ząbki
papryka czerwona 1/2
przecier pomidorowy 1/2 szkl
sól do smaku
Papryka ostra mielona Prymat
ziele angielskie
Liść laurowy suszony Prymat
mąka 2 łyżki
woda 2-3 l
masło 60-70 g
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Flaki domowe po mojemu

Kroki postępowania

1
Gotowe , pokrojone flaki płuczemy , przekładamy do garnka , zalewamy wrzątkiem i gotujemy około 15 minut .Odcedzamy .
Krok 1 - Flaki domowe po mojemu foto
2
Ponownie zalewamy wrzątkiem, dodajemy listek i ziele ,gotujemy co najmniej 3-4 godziny ,aż flaki będą zupełnie miękkie .W razie ubywania rosołu, uzupełniamy go wrzątkiem. Przyprawiamy je do smaku , mają być bardzo pikantne .Dodajemy umytą , pokrojoną paprykę .
Krok 2 - Flaki domowe po mojemu foto
3
Cebulę obieramy, kroimy w kotkę i dusimy na maśle .Dodajemy mąkę i robimy zasmażkę, rozprowadzając ją niedużą ilością rosołu z flaczków. Dolewamy zasmażkę do flaków .Mieszamy .
Krok 3 - Flaki domowe po mojemu foto
4
Do flaków wlewamy około 1/2 szkl.przecieru pomidorowego .Gotujemy jeszcze 10-15 minut .
Krok 4 - Flaki domowe po mojemu foto
5
Podajemy gorące z chrupiącą bułeczką .Smacznego!
Krok 5 - Flaki domowe po mojemu foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jussta 24.10.2013 20:47
musi być pyszne!!
Kasnaj 24.10.2013 19:59
to również i dla mnie smaczne
wirtualnykucharz 24.10.2013 18:58
no nie , same doskonałości ,które lubię
Konczi 24.10.2013 18:43
nie jadłam nigdy z papryką, musza być pycha
Sylwia26 24.10.2013 18:22
ślinka leci :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak