Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Migdałowiec z toffi bez pieczenia

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 1 l
herbatniki 2 duże paczki
cukier 3/4 szkl
śmietana 30% 1/2 l
migdały 10 dag
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżeczki
cukier wanilinowy 1 op
margaryna 1 op
mąka pszenna 1 szkl
mąka ziemniaczana 1 łyżka
budyń waniliowy 1 op
jaja 1 szt
masa krówkowa 1 puszka
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Migdałowiec z toffi bez pieczenia

Migdały wsypujemy na suchą patelnię i lekko rumienimy.
Do półtorej szklanki mleka dodajemy mąkę pszenną, ziemniaczaną, jajo i budyń. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Resztę mleka zagotowujemy z cukrami. Do gotującego się mleka wlewamy roztrzepane jajo z mąkami. Stale mieszając gotujemy budyń. Do gorącej masy dodajemy kostkę margaryny i mieszamy, aż się rozpuści i połączy. Gdy przestygnie miksujemy ok 1 min. Na desce układamy herbatniki, wykładamy na nie zimny budyń,
znów przykrywamy ciastkami i smarujemy masą krówkową. Na karmel kładziemy kolejną porcję herbaników. Przygotowujemy śmietanę: żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody, studzimy w kąpieli wodnej ciągle mieszając, żeby nie zastygła. Śmietanę ubijamy z 1 łyżką cukru pudru i łączymy z żelatyną.
Chwilę miksujemy i wykładamy na ciastka. Wierzch posypujemy prażonymi płatkami migdałów. Chłodzimy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Allice 26.11.2013 20:07
Pychotka, lubię takie ciasta bez pieczenia :)
olkaaa 26.10.2013 20:12
muszę spróbować
sara1 25.10.2013 10:10
rewelacyjne ciacho
Misada 24.10.2013 22:23
lubię migdały, to coś dla mnie
patryska76 24.10.2013 21:48
Uwielbiam takie rarytasy ;-)
Krzysiek3 24.10.2013 21:43
zjadłbym kawałek
Klisza 24.10.2013 21:35
super przepis
Simeo 24.10.2013 21:26
apetycznie
gosia1988 24.10.2013 20:13
lubię takie ciasta
Andrzej8 24.10.2013 19:03
smakowicie wygląda
Megg 24.10.2013 19:02
rewelacyjne ciacho
wirtualnykucharz 24.10.2013 19:00
wow , jak ja lubię ciasta
sanielcia 24.10.2013 18:43
lubię takie ciasta :)
Habibi 24.10.2013 17:57
Świetne ciacho wychodzi - ja też czasami kombinuję, kiedy chce nam się czegoś innego od tradycyjnego pieczonego ciasta :)
Krzysztof15 24.10.2013 17:54
pyszny migdałowiec
Jusiaa 24.10.2013 17:33
Muszę spróbować, na prawdę świetne ciacho
Iwka 24.10.2013 17:27
apetycznie
Silver Teaspoon 24.10.2013 17:15
świetny pomysł
Michał2 24.10.2013 17:10
mega pyszne
IwonaDD 24.10.2013 16:46
pysznie się prezentuje

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak