Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pielmieni syberyjskie

3.0
(12)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 0,5 kg
woda ćwierć litra
mięso mielone wieprzowe
marchewka ugotowana
cebula
czosnek
natka pietruszki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
masło
bulion drobiowy
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Pielmieni syberyjskie

Kroki postępowania

1
ciasto : składa się z mąki i ciepłej wody - nie dodaję jajka, ponieważ ciasto wtedy jest twarde, receptura sprawdzona od pokoleń. DO mąki dodajemy szczyptę soli i dolewamy ciepłej wody.Wyrabiamy ciasto aż będzie miękkie i nie będzie kleić się do rąk. Staramy się też je napowietrzać by było delikatne
Krok 1 - Pielmieni syberyjskie foto
2
farsz: podsmażamy drobno posiekaną cebulkę na maśle, dodajemy do mięsa wieprzowego, z bulionu bierzemy ugotowaną marchewkę. Siekamy natkę pietruszki, wszystko razem mieszamy i doprawiamy do smaku : czosnek, gałka, sól, pieprz.
Krok 2 - Pielmieni syberyjskie foto
3
wykrawamy z małej szklanki lub szerszego kieliszka do wódki kółka (dwa takie same) na jednym kładziemy farsz, a drugim przykrywamy i zalepiamy. Wrzucamy do wrzącego bulionu na 6-7 minut i gotowe :)
Smaczne i soczyste pielmieni :)))
Krok 3 - Pielmieni syberyjskie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Adamorek 29.10.2014 11:58
ciekawy sposób
Niki22 03.12.2013 16:14
nigdy takich nie jadłam ale wyglądają genialnie :)
Lis 21.11.2013 13:14
Bardzo atrakcyjne takie pierogi - a że jestem miłośnikiem ich każdego rodzaju, będę musiał wypróbować ten przepis:)
Róża1 12.11.2013 18:49
fajnie wyglądają:-) , poproszę o jeden :-)
galo90 04.11.2013 22:55
ale rewelacja!!!
votus 28.10.2013 19:50
bardzo fajny przepis :)
matesko 25.10.2013 09:19
fajny przepis
w mojej kuchni 24.10.2013 17:40
dobre jedzenie...
Izabela9 24.10.2013 17:21
Fajnie wyglądają.
Gotuj z Misiem 24.10.2013 16:48
Podoba mi się ten sposób lepienia. Jeszcze takich okrągłych pierożków nie robiłem.
carmen 24.10.2013 16:19
genialne pierożki!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak