Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z soczewicą

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

soczewica 0,5 szklanki
masło 50 g
cebula 1 szt
czosnek 1 ząbek
sól do smaku
pieprz do smaku
mąka 1 szklanka
jajko 2 szt
olej 1 łyżka
bulion drobiowy 1 kostka
Papryka ostra mielona Prymat 0,25 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z soczewicą

Soczewicę gotować na bulionie ok 30 min. Odcedzić i niedokładnie zmiksować. Dodać do soczewicy podsmażoną na maśle cebulkę, paprykę, rozgnieciony czosnek, sól, pieprz i roztrzepane jajko. Wszystko razem wymieszać. Z mąki, jajka, oleju i pół szklanki letniej wody zagnieść ciasto. Rozwałkować ciasto i wykrawać szklanką koła. Na każde z nich nakładać porcję farszu i zlepiać pierogi. Gotować w osolnej wodzie 3-4 min. po wypłynięciu na powierzchnię. Podawać zaraz po ugotowaniu albo obsmażyć je na masełku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 26.08.2012 12:24
pycha
Iwusia 14.03.2012 22:56
zdjęcie zachęca do jedzenia :)
edyta44 29.04.2011 17:15
nie probowalam
Iwona51
Iwona51 27.01.2011 10:11
smaczne
Margo1 17.12.2010 08:52
przepyszne
luna19 28.09.2010 23:17
oooo bardzo je lubię
pauluna
pauluna 23.08.2010 12:36
takich jeszzce niejdłam
marzencia2007 12.08.2010 14:32
super przepis :) i musza byc zdrowe takie pierożki :)
plocia 12.08.2010 13:31
pięknie wyglądają a smakują pewnie jeszcze lepiej
Monika193
Monika193 11.08.2010 11:15
coś pysznego

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak