Pierogi z soczewicą

Pierogi z soczewicą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • soczewica

    0,5 szklanki
  • masło

    50 g
  • cebula

    1 szt
  • czosnek

    1 ząbek
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • mąka

    1 szklanka
  • jajko

    2 szt
  • olej

    1 łyżka
  • bulion drobiowy

    1 kostka
  • papryka ostra mielona

    0,25 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Soczewicę gotować na bulionie ok 30 min. Odcedzić i niedokładnie zmiksować. Dodać do soczewicy podsmażoną na maśle cebulkę, paprykę, rozgnieciony czosnek, sól, pieprz i roztrzepane jajko. Wszystko razem wymieszać. Z mąki, jajka, oleju i pół szklanki letniej wody zagnieść ciasto. Rozwałkować ciasto i wykrawać szklanką koła. Na każde z nich nakładać porcję farszu i zlepiać pierogi. Gotować w osolnej wodzie 3-4 min. po wypłynięciu na powierzchnię. Podawać zaraz po ugotowaniu albo obsmażyć je na masełku.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Motorek

26.08.2012 12:24
pycha

Iwusia

14.03.2012 22:56
zdjęcie zachęca do jedzenia :)

edyta44

29.04.2011 17:15
nie probowalam

Iwona51

27.01.2011 10:11
smaczne

Margo1

17.12.2010 08:52
przepyszne

luna19

28.09.2010 23:17
oooo bardzo je lubię

pauluna

23.08.2010 12:36
takich jeszzce niejdłam

marzencia2007

12.08.2010 14:32
super przepis :) i musza byc zdrowe takie pierożki :)

plocia

12.08.2010 13:31
pięknie wyglądają a smakują pewnie jeszcze lepiej

Monika193

11.08.2010 11:15
coś pysznego

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat