Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Polska domowa pizza - jedna z wielu.

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka przesiana 2 szklanki
drożdże 5 dag
mleko letnie 0,5 szklanka
cukier, sól 0,5 łyżeczka
jajko 1 szt
oliwa 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Polska domowa pizza - jedna z wielu.

Oryginalna pizza jest specjalnością neapolitańską i zrobiła światową karierę. Do Polski pizza dotarła via America w postaci placka z cebulą i wędliną ,posypana startym serem. Dla rodowitego neapolitańczyka taka wersja to zbrodnia przeciwko kulinarnemu dobremu smakowi. Włoska tradycja zakazuje umieszczania na cieście cebuli ,a ser musi być pokrojony w plastry.
Moja propozycja jest właśnie zbrodnią, ale z dobrym smakiem. Uważam, że pizza należy już do tych "światowych" dań ,które można modyfikować ,zależnie od tego co akurat mamy pod ręką i ...od własnej inwencji. Ale jeden składnik musi być zawsze-to prawdziwa oliwa. Oliwa to nie tylko zapach, to smak, aromat, to coś, co decyduje o tym, że drożdżowy placek staje się pizzą.
Z wszystkich składników zagnieść ciasto i odstawić na 20min w ciepłe miejsce.
Ręką z kilkoma kroplami oliwy zamieszać ciasto i wyłożyć na naoliwioną i wysypaną mąką blaszkę.
Ponownie pozostawić do wyrośnięcia(20min), po czym lekko posmarować oliwą.
No i teraz popełniam tę ”zbrodnię”. 4 cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na dobrej oliwie, dodać dużo oregano, trochę soli i puszkę pomidorów pelatti. Całość poddusić i wyłożyć na podrośnięte ciasto. Pieczarki pokroić w plasterki, przesmażyć, rozłożyć na cebuli z pomidorami. Na wierzch szynkę, ananas w plastrach i plastry mozzarelli.
W domowym piekarniku piec około 20 minut w temperaturze 190 oC.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ankha 12.11.2013 09:14
prawda, każdy robi po swojemu
Milka100 08.11.2013 22:24
Domowa najlepsza:)
caralajna 24.10.2013 22:19
ja akurat uważam, że zioła to podstawa dobrej pizzy.. a ananas jakoś do 'polskich' składników mi nie pasuje :) ale każdy może mieć własny pogląd :)
Maria 70 24.10.2013 13:31
Zgadzam się w 100% z tym co napisałeś.Ja też lubię popełniać takie "zbrodnie"
marcia7 23.10.2013 23:33
dobra taka domowa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak