Przepis i sposób przygotowania na: Polska domowa pizza - jedna z wielu.
Moja propozycja jest właśnie zbrodnią, ale z dobrym smakiem. Uważam, że pizza należy już do tych "światowych" dań ,które można modyfikować ,zależnie od tego co akurat mamy pod ręką i ...od własnej inwencji. Ale jeden składnik musi być zawsze-to prawdziwa oliwa. Oliwa to nie tylko zapach, to smak, aromat, to coś, co decyduje o tym, że drożdżowy placek staje się pizzą.
Z wszystkich składników zagnieść ciasto i odstawić na 20min w ciepłe miejsce.
Ręką z kilkoma kroplami oliwy zamieszać ciasto i wyłożyć na naoliwioną i wysypaną mąką blaszkę.
Ponownie pozostawić do wyrośnięcia(20min), po czym lekko posmarować oliwą.
No i teraz popełniam tę ”zbrodnię”. 4 cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na dobrej oliwie, dodać dużo oregano, trochę soli i puszkę pomidorów pelatti. Całość poddusić i wyłożyć na podrośnięte ciasto. Pieczarki pokroić w plasterki, przesmażyć, rozłożyć na cebuli z pomidorami. Na wierzch szynkę, ananas w plastrach i plastry mozzarelli.
W domowym piekarniku piec około 20 minut w temperaturze 190 oC.