Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

domowy chleb

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 250 gr
mąka żytnia 150 gr
mąka pszenna 250 gr
drożdże 50 gr
płatki owsiane 4 łyżki
sól 1 łyżka
cukier 1 łyżka
kminek
słonecznik łuskany
siemię lniane
woda 500 (ciepła)

Przepis i sposób przygotowania na: domowy chleb

Drożdże,cukier wymieszać dokładnie.Płatki owsiane zmielić.
Mąkę(pszenna to typ 500 i typ 750, ale nie udało mi się tego wpisać w składnikach-właściwie to nie wiem dlaczego),sól,ziarna i zmielone płatki owsiane wymieszać,dodać rozpuszczone drożdże,wymieszać ciasto dokładnie (będzie dosyć rzadkie). Ciasto zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu aż podwoi swoją objętość. Dwie keksówki wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować go olejem. Ciasto podzielić na dwie części, uformować dwa chlebki(posmarować dłonie olejem),włożyć do foremek,odłożyć do wyrośnięcia, aż chlebek podwoi objętość. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec około 50 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ana1 23.10.2013 20:30
wspaniały chlebuś
quatro 23.10.2013 12:01
Sasanka-domowy smalec,najlepiej z jabłkiem i ogóreczek małosolny, do tego ognisko,dobre towarzystwo i trunek- całe lato mogę tak przeżyć...
sasanka 23.10.2013 11:51
Do tego domowe masełko albo smalec ze skwarkami :)
natalia.doradca 23.10.2013 11:34
Wygląda bardzo apetycznie :)
Habibi 23.10.2013 11:24
Wygląda tak, jak lubię :))
Margaretkaw 23.10.2013 11:06
Smaczne to :) Mniam, nabrałam wielkiej ochoty na domowy chlebek :)
adelajda 23.10.2013 11:04
lubię taki domowy chlebek !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak