Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto czekoladowo-bananowe

3.0
(18)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 8 szt
mąka pszenna 4 łyżki
mąka ziemniaczana 4 łyżki
cukier 1,5 szklanki+ 3 łyżki do budyniu
dżem morelowy 4 łyżki
budyń czekoladowy 1 szt na 3/4 l
mleko 3/4 l+ do rozpuszczenia żelatyny
sok z cytryny do skropienia bananów
galaretka cytrynowa 1 szt
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kakao 2 -3 łyżki
śmietana 30% 300 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat
banan 5-6 szt
orzechy włoskie 40 mielone

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto czekoladowo-bananowe

Kroki postępowania

1
Oddzielić białka od żółtek. Z białek ubić pianę, ubijając dodawać powoli cukier potem żółtka, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i mielone orzechy. Ciasto wylać do dużej prostokątnej formy wyłożonej papierem i piec ok 30 minut na 180 C.
Krok 1 - Ciasto czekoladowo-bananowe foto
2
Budyń ugotować na mleku z dodatkiem cukru (3 łyżki) i wystudzić. Żelatynę zalać odrobiną mleka aby napęczniała a potem podgrzać i rozpuścić, przestudzić. Galaretkę przygotować według przepisu, ja dałam cytrynową ale może też być brzoskwiniowa lub pomarańczowa.
Krok 2 - Ciasto czekoladowo-bananowe foto
3
Wystudzone ciasto wyjąć z formy i odlepić papier, ponownie włożyć do formy dosickając ręką brzegi aby miedzy blachą a ciastem nie było wiekiego odstępu. Na cieście rozsmarować dżem. Na dżem położyć warstwę bananów pokrojonych w plasterki i skropić sokiem z cytryny.
Krok 3 - Ciasto czekoladowo-bananowe foto
4
Śmietankę ubić, dodać kakao (kakao można pominąć krem wyjdzie wtedy jaśniejszy ,ja pominęłam a zamiast dodałam trochę czekoladowych wiórek). Budyń wymieszać łyżką. Do ubitej śmietany dodawać porcjami wystudzony budyń i rozpuszczonę żelatynę, cały czas ubijać mikserem. Wcześniej do kremu dodawałam margarynę lub masło ok 100 g ale bez margaryny krem jest lepszy i lżejszy. Dokładnie zmiksować aby składniki się połączyły.
Krok 4 - Ciasto czekoladowo-bananowe foto
5
Masę przełożyć na ciasto. Na masę położyć kolejną warstwę pokrojonych w plasterki bananów i skropić sokiem z cytryny. Wstawić do lodówki aby krem nieco stężał.
Krok 5 - Ciasto czekoladowo-bananowe foto
6
Potem wierzch zalać tężejącą galaretką i znowu schłodzić.
Krok 6 - Ciasto czekoladowo-bananowe foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 09.01.2015 09:53
pyszne ciasto
Motorek 05.01.2015 09:38
smaczne ciasto
Malgorzata549 17.07.2014 14:19
pyszny pomysł
Kuchenka 23.01.2014 23:27
fajne ciacho
Łucja 27.10.2013 18:04
doskonałe połączenie smakowe!
ajres 24.10.2013 23:19
polecam jest pyszne
ONY_za_kare 24.10.2013 19:17
super ciacho
Alex_M 23.10.2013 10:47
świetne ciacho!
joanna30 23.10.2013 10:09
Świetne ciacho :)
Ania84 23.10.2013 10:03
poproszę kawałeczek do kawki:)
Megg 23.10.2013 09:42
wygląda bardzo apetycznie
Piotr-21 23.10.2013 09:15
extra ciacho
Barbara/zuza22_85 23.10.2013 09:09
bardzo apetyczne
natalia.doradca 23.10.2013 08:49
Bardzo lubię takie ciacha :)
Mniam 23.10.2013 08:41
Wspaniale wygląda to ciasto.
Monia 23.10.2013 08:38
Fajny pomysł, nie robiłam nigdy takiego.
IZABELA29 23.10.2013 08:30
smaczne połączenie smaków
Luki 23.10.2013 08:25
Rewelacyjny deser
Wiesława1 23.10.2013 08:15
wygląda pysznie
Magula 23.10.2013 08:02
super przepisik, zostawiam smaczne
2milutka 23.10.2013 07:55
Apetycznie wygląda:)
Agnieszka-87-25 23.10.2013 07:48
uwielbiam się takimi zajadać
w mojej kuchni 23.10.2013 07:46
pyszne pyszności...
caralajna 23.10.2013 07:01
ale wspaniale ciasto, orzechy banany kakao, mniam
monisia1977 23.10.2013 06:43
fajne ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak