Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Konfitura z dyni

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

dynia 1 kg
cukier kryształ 1,5 kg
cytryny 2 szt
laska wanilii 1 szt.
ocet 0,5 l
Goździki całe Prymat do smaku
laska cynamonu do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Konfitura z dyni

Dynię podzielić na części, usunąć pestki, z miąższu wybierać łyżeczką do lodów kuleczki miąższu.
Kuleczki miąższu dyni należy zagotować z octem w proporcji 1 kg dyni na 1/4 litra octu i 1 litra wody. Do gotującej się dyni dołożyć skórkę otartą z jednej cytryny, kilka goździków i laskę cynamonu. Gotować na niewielkim ogniu do miękkości dyni.
W między czasie zagotować cukier z 3 szklankami wody. Włożyć do niego odcedzoną z octu dynię. Gotować wszystko aż dynia stanie się przezroczysta. Do całości należy dodać sok z cytryn.
Wystudzoną dynię włożyć do wyparzonych słoików.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak