Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żeberka pieczone w kiszonej kapuście

5.0
(71)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Oto przepis na żeberka w kapuście. Żeberka są najpierw marynowane, potem obsmażone i na koniec pieczone w kapuście kiszonej.

Składniki:

żeberka wieprzowe 1 kilogram
sól 1 szczypta
Czosnek suszony Prymat 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Liść laurowy suszony Prymat kilka sztuk
Ziele angielskie całe Prymat kilka sztuk
Kucharek przyprawa uniwersalna 1 łyżka
marchew 1 sztuka
cebula 1 sztuka
olej do smażenia
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka
kapusta kiszona 1 kilogram

Porada

Kapusta kiszona miewa sporo soli. Zanim zaczniesz ją dusić, sprawdź. jeśli jest wystarczająco słona, pomiń dodawanie Przyprawy Kucharek do dania, bo zawiera sól.

Przepis i sposób przygotowania na: Żeberka pieczone w kiszonej kapuście

Żeberka pieczone w kapuście to pyszne danie obiadowe. Nie wymaga wiele pracy, a jest bardzo smaczne. Ważne, aby mięso było zamarynowane i obsmażone przed pieczeniem. 

Kroki postępowania

1

Żeberka dzień wcześniej umyć, osuszyć i pokroić na porcje. Natrzeć przyprawami (solą, pieprzem, czosnkiem i papryką). Zawinąć w folię i odstawić na noc do lodówki. Na drugi dzień mocno zrumienić na rozgrzanym oleju.

Krok 1 - Żeberka pieczone w kiszonej kapuście foto
2

Kapustę poszatkować, zalać zimną wodą i doprowadzić do wrzenia. Odcedzić, zalać 1/2l wody i dodać przyprawy (Kucharek, liść laurowy, ziele angielskie), wymieszać i gotować ok. pół godziny. Po tym czasie dodać startą marchewkę. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na łyżce oleju. Wymieszać z kapustą.

Krok 2 - Żeberka pieczone w kiszonej kapuście foto
3

Do naczynia żaroodpornego nałożyć 1/2 kapusty, ułożyć warstwę żeberek i przykryć pozostałą kapustą. Przykryć naczynie i piec ok. półtorej godziny w temp. 180 stopni. Podawać z gotowanymi ziemniakami.

Krok 3 - Żeberka pieczone w kiszonej kapuście foto

Inne przepisy na tradycyjne mięsne obiady:

Bitki wieprzowe w sosie własnym

Soczysty schab pieczony w rękawie

Karkówka pieczona w rękawie

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

krystyna330 19.11.2013 12:20
Zawsze dobre.
Łucja 30.10.2013 13:36
uwielbiam takie żeberka !
Dorota37 26.10.2013 16:30
jakie to dobre
Ewa104 22.10.2013 21:35
Takie danie musi być pyszne.Połączenie jak najbardziej dla mojej rpdzony mięsożernej.
kasienka23 22.10.2013 20:10
smaczne danie!
Anna133 22.10.2013 17:38
to co lubię najbardziej
agnieszka214 22.10.2013 16:46
zebereczka i kapusta super skład
bogusia19 22.10.2013 14:56
pysznie wygladaja
ana1 22.10.2013 14:53
wyglądają przepysznie
jasiek 22.10.2013 14:21
dobrze się to komponuje

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak