Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ekologiczny chleb z ziarnami

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna razowa 500 g
otręby pszenne 1 szkl.
płatki owsiane 1/2 szkl.
płatki jęczmienne 1/2 szkl.
pestki dyni 1/4 szkl.
siemię lniane 1/4 szkl.
słonecznik łuskany 1/4 szkl.
sól 3 łyżeczki
drożdże 50 g
olej 100 ml
woda 1 (ciepła)
mąka żytnia 500 razowa

Przepis i sposób przygotowania na: Ekologiczny chleb z ziarnami

Kroki postępowania

1
Wymieszać wszystkie sypkie składniki, drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, połączyć z ziarnami, dodać olej i dokładnie wymieszać.
Krok 1 - Ekologiczny chleb z ziarnami foto
2
Przygotować 2 podłużne foremki ,wysmarować je tłuszczem i wysypać otrębami ,przełożyć ciasto i zostawić na pół godziny do wyrośnięcia (najlepiej w ciepłym miejscu pod przykryciem). Ciasto dosyć rośnie, nie należy więc wkładać go do samej krawędzi formy. Piec w temperaturze 210 stopni C przez 60 minut.
Krok 2 - Ekologiczny chleb z ziarnami foto
3
Upieczony chleb studzimy na kratce.
Krok 3 - Ekologiczny chleb z ziarnami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

natalia.doradca 22.10.2013 15:06
Bardzo lubię takie chlebki:)
Magda24 21.10.2013 21:54
taki lubię najbardziej
joanna30 21.10.2013 20:46
Nie ma to jak domowy chlebek :)
Aleksandra/Olcia 21.10.2013 18:54
warto spróbować
Renata9 21.10.2013 18:04
pyszny chlebek
bietka 21.10.2013 17:48
chlebki wyglądają pysznie, koniecznie musze takie zrobić :)
Konczi 21.10.2013 17:40
super chlebek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak