Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Filet z kurczaka w marynacie jogurtowo-ziołowej

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

skladniki ponizej

Przepis i sposób przygotowania na: Filet z kurczaka w marynacie jogurtowo-ziołowej

Kroki postępowania

1
Składniki:
1 podwójny filet z kurczaka
200 ml jogurtu naturalnego gęstego
1 łyżeczka suszonego czosnku lub świeżego
1 łyżeczka granulowanego czosnku
1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
1 łyżeczka papryki słodkiej w płatkach
½ łyżeczki suszonej cebuli
½ łyżeczki oregano
½ łyżeczki bazylii
½ łyżeczki majeranku
½ łyżeczki kurkumy
½ łyżeczki papryki słodkiej mielonej
¼ łyżeczki soli
¼ łyżeczki tymianku
½ łyżeczki pieprzu czarnego
½ łyżeczki pieprzu Cayenne
½ łyżeczki cukru
½ łyżeczki przyprawy pikantnej do kurczaka
Krok 1 - Filet z kurczaka w marynacie jogurtowo-ziołowej foto
2
Pierś z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy wzdłuż na 4 równe płaty (w razie potrzeby możemy użyć tłuczka). Mięso wkładamy do miski.
Krok 2 - Filet z kurczaka w marynacie jogurtowo-ziołowej foto
3
W drugiej miseczce przygotowujemy marynatę do mięsa. Wlewamy jogurt,
Krok 3 - Filet z kurczaka w marynacie jogurtowo-ziołowej foto
4
dodajemy wszystkie przyprawy
Krok 4 - Filet z kurczaka w marynacie jogurtowo-ziołowej foto
5
i dokładnie mieszamy ze sobą aż do powstania jednolitej masy.
Krok 5 - Filet z kurczaka w marynacie jogurtowo-ziołowej foto
6
Całą marynatę przekładamy do miski z mięsem i dokładnie wszystko ze sobą łączymy. Energicznymi ruchami mieszamy,
Krok 6 - Filet z kurczaka w marynacie jogurtowo-ziołowej foto
7
aby do mięsa przylgnęła marynata. Miskę przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum godzinę, najlepiej jest pozostawić mięso na trzy godziny.
Krok 7 - Filet z kurczaka w marynacie jogurtowo-ziołowej foto
8
Po tym czasie wyjmujemy mięso z lodówki. Blachę wykładamy folią aluminiową,
Krok 8 - Filet z kurczaka w marynacie jogurtowo-ziołowej foto
9
układamy na nią mięso. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 30-40 minut, do momentu zarumienienia się mięsa.
Krok 9 - Filet z kurczaka w marynacie jogurtowo-ziołowej foto
10
Należy pamiętać, że filet z kurczaka jest mięsem bardzo delikatnym i łatwo je przesuszyć.
Krok 10 - Filet z kurczaka w marynacie jogurtowo-ziołowej foto
11
Po tym czasie wyjmujemy piekarnika i podajemy z ryżem i sałatką.
Krok 11 - Filet z kurczaka w marynacie jogurtowo-ziołowej foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kuchenka 21.10.2013 17:57
a ja po fotce myślałam że to ciasto...
Janina 21.10.2013 12:59
Świetne połączenie smaków;)
jasiek 21.10.2013 10:43
drób w jogurcie zawsze jest świetny
nutellla 21.10.2013 10:15
aromatyczny
Sylwia26 21.10.2013 10:08
ale pyszności :)
aniagdz 21.10.2013 09:45
oooo podoba mi się ten przepis!:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak