Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pikantna pasta z pieczonej papryki

5.0
(34)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

papryczka chili 4 szt.
papryka czerwona 3 szt.
papryka żółta 3 szt.
cebula biała 3 szt.
czosnek 5 ząbków
oliwa 5 łyżek
koncentrat pomidorowy 3 łyżki
ocet 1 łyżka
oregano do smaku
pieprz czarny do smaku
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pikantna pasta z pieczonej papryki

Papryki czerwone, żółte oraz chili umyć i ułożyć na blasze z piekarnika. Pomiędzy paprykami ułożyć obrane i pokrojone na ćwiartki cebule oraz obrane ząbki czosnku. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 210ºC. Piec 30 minut. Warzywa przełożyć do dużej, szklanej misy. Szczelnie przykryć folią spożywczą i pozostawić do całkowitego wystudzenia.

Zdjąć skórkę z papryk i usunąć z nich gniazda nasienne. Zmiksować na gładką masę razem z upieczoną cebulą i czosnkiem (najlepiej przy użyciu blendera). Do masy dodać koncentrat pomidorowy, oliwę z oliwek oraz przyprawy - oregano, pieprz czarny mielony oraz sól. Ponownie zmiksować i przełożyć do garnka. Dodać ocet, wymieszać i gotować na wolnym ogniu przez 5 minut.

Gorącą pastę przełożyć do wyparzonych słoików i szczelnie zamknąć.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kuchenka 21.10.2013 18:07
wygląda zachęcająco, zjadłabym taką ze śledziem :)
barbara11561 21.10.2013 07:08
bardzo pyszna,lubię taką ,ale nie za ostrą:)
Lis 20.10.2013 23:49
pysznie się zapowiada taka pasta:)
treonina 20.10.2013 22:28
fajna do makaronu
sanielcia 20.10.2013 22:09
super przepisik
Gracer 20.10.2013 21:34
musi być super taka pasta

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak