Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ser turecki Peyniri w oliwie czosnkowo-cytrynowej

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ser Peyniri
czosnek mała główka
skórka cytrynowa 1 łyżeczka
oliwa

Przepis i sposób przygotowania na: Ser turecki Peyniri w oliwie czosnkowo-cytrynowej

Czosnek obrać, każdy ząbek naciąć na ćwiartki, włożyć do małego garnka, zalać oliwą i podgrzewać na jak najmniejszym płomieniu (ew. podłożyć płytkę ochronną) - po jakimś czasie oliwa powinna nabrać czosnkowego aromatu, ale czosnek nie może się przysmażyć, aby nie zgorzkniał. Oliwę pozostawić do ostygnięcia, odcedzić.

Cytrynę wyszorować, sparzyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, zetrzeć żółtą warstwę skórki nie naruszając białego albedo. Startą skórkę dodać do oliwy czosnkowej, wymieszać i pozostawić na 10-17 dni w ciemnej kuchennej szafce - im dłużej stoi, tym silniejszy cytrynowy aromat. Odcedzić.

Peyniri osączyć na papierowym ręczniku, pokroić w kostkę, włożyć do słoiczka. Zalać oliwą czosnkowo-cytrynową i wstawić do lodówki na kilka dni.

Podawać jako zakąskę z bagietką, pomidorami, oliwkami albo jako dodatek do sałatek, farszów, pizzy, zapiekanek, past.

* Ser Peyniri jest turecką odmianą sera solankowego, dlatego można też przygotować go z innych tego typu serów - Feta, Solan/Szopski, ew. nada się też Halloumi czy nawet solona Mozzarella.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 01.02.2015 22:07
Polecam, bo taki serek jest smaczną przekąską i składnikiem sałatek :)
Klausia 04.11.2013 15:05
coś wspaniałego :)
Katarzyna/kate1980 21.10.2013 20:31
bardzo fajny przepis
Christopher 20.10.2013 23:56
Tak marynowany ser nabiera interesującego smaku oraz przedłużamy jego trwałość.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak