Przepis i sposób przygotowania na: Ser turecki Peyniri w oliwie czosnkowo-cytrynowej
Cytrynę wyszorować, sparzyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, zetrzeć żółtą warstwę skórki nie naruszając białego albedo. Startą skórkę dodać do oliwy czosnkowej, wymieszać i pozostawić na 10-17 dni w ciemnej kuchennej szafce - im dłużej stoi, tym silniejszy cytrynowy aromat. Odcedzić.
Peyniri osączyć na papierowym ręczniku, pokroić w kostkę, włożyć do słoiczka. Zalać oliwą czosnkowo-cytrynową i wstawić do lodówki na kilka dni.
Podawać jako zakąskę z bagietką, pomidorami, oliwkami albo jako dodatek do sałatek, farszów, pizzy, zapiekanek, past.
* Ser Peyniri jest turecką odmianą sera solankowego, dlatego można też przygotować go z innych tego typu serów - Feta, Solan/Szopski, ew. nada się też Halloumi czy nawet solona Mozzarella.