Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa ze świeżych grzybów.

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula 1 duża sztuka
masło 3 dag
bulion warzywny 6 szklanek
ziemniaki 8-9 sztuk niedużych
kiełbasa śląska 1 nieduża sztuka
ziele angielskie 6 ziaren
śmietana 18 proc 2 łyżki
mąka pszenna 1 łyżeczka
sól do smaku
natka pietruszki 1 garść
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
grzyby leśne 50-70 świeże
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa ze świeżych grzybów.

Kroki postępowania

1
Oczyścić grzyby i delikatnie opłukać (nie moczyć długo w wodzie,tylko opłukać i zaraz osuszyć).Pokroić na duże kawałki,np. w kostkę ok.3cm.Na patelni rozpuścić masło,wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić na małym ogniu.
Krok 1 - Zupa ze świeżych grzybów. foto
2
Dołożyć pokrojoną drobno kiełbasę i smażyć razem.Następnie włożyć grzyby i smażyć jeszcze kilka minut.Oprószyć świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Krok 2 - Zupa ze świeżych grzybów. foto
3
Do gorącego bulionu warzywnego włożyć ziele angielskie,listki laurowe i grzyby z cebulą.Gotować razem ok.15 minut.
Krok 3 - Zupa ze świeżych grzybów. foto
4
W tym czasie obrać ziemniaki,umyć i pokroić w grubą kostkę. Dodać je do garnka z zupą i gotować do miękkości ziemniaków.
Krok 4 - Zupa ze świeżych grzybów. foto
5
Śmietanę roztrzepać z mąką i zahartować gorącą zupą (wlewając po trochu gorącą zupę do śmietany energicznie mieszając np.trzepaczką).Wlać śmietanę do garnka i mocno podgrzać,prawie do zagotowania i utrzymywać chwilę w takiej temperaturze mieszając-ale nie gotować.
Krok 5 - Zupa ze świeżych grzybów. foto
6
Ew. posolić do smaku (choć mój bulion był odpowiednio słony). Gorącą zupę rozlać na talerze i udekorować natką pietruszki.
Krok 6 - Zupa ze świeżych grzybów. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 27.10.2013 10:00
bardzo apetycznie
pajbek 21.10.2013 03:56
Też robię podobnie :-)
Beatris 20.10.2013 19:49
Bardzo apetyczna zupka.
6zer
6zer 20.10.2013 16:16
świętna tylko ja niestety nie moge jeść ze wzgledu na karmienie
owca441 20.10.2013 16:16
smaczna ta zupka
ben-ka 20.10.2013 15:39
W sezonie grzybowym chyba wszyscy jemy taką zupkę:)
idealme 20.10.2013 15:10
świetna zupa, grzybki uwielbiam :)
adelajda 20.10.2013 14:59
lubię taką zupę !
Sylwia26 20.10.2013 14:31
ślinka leci :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak