Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z gryczaną i grzybami a la Zakapior.

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szklanki plus 2 łyżki do podsypa
mleko 3\4 szkl
sól 1 płaska łyżeczka
masło 1 czubata łyżka
kasza gryczana 8 dag
cebula 1 szt do farszu
sos sojowy 1 łyżka
sól do smaku
Rozmaryn suszony Prymat 1 szczypta
natka pietruszki 2 łyżki
olej 5 łyżek do okrasy
cebula 1 szt do okrasy
czosnek 1 ząbek do krasy
śmietana 18 proc 3 łyżki do okrasy
natka pietruszki do dekoracji
sól do smaku do okrasy
Pieprz zielony ziarnisty Prymat 12 łyżeczki
podgrzybki 6 kapelusze

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z gryczaną i grzybami a la Zakapior.

Kroki postępowania

1
Do wykonania natchnęły mnie wizyta w Oberży Zakapior w Polańczyku a także udane grzybobranie.Ciasto na pierogi pochodzi z netu z przepisu na pierogi azjatyckie.
Farsz przygotowałam dzień wcześniej by ułatwić sobie sprawę.Ale można zrobić w tym samym czasie. Kaszę ugotowałam na sypko w osolonym wrzątku ok. 15 minut.
Krok 1 - Pierogi z gryczaną i grzybami a la Zakapior. foto
2
Na patelni rozgrzałam masło,włożyłam pokrojoną w kosteczkę cebulę.
Krok 2 - Pierogi z gryczaną i grzybami a la Zakapior. foto
3
Zeszkliłam ją po czym dodałam oczyszczone,opłukane i osuszone kapelusze podgrzybków,pokrojone w kostkę.
Krok 3 - Pierogi z gryczaną i grzybami a la Zakapior. foto
4
Podsmażyłam razem,oprószyłam świeżo zmielonym pieprzem zielonym i rozmarynem.Dodałam sos sojowy i chwilę razem smażyłam
Krok 4 - Pierogi z gryczaną i grzybami a la Zakapior. foto
5
Grzyby wymieszałam z kaszą i posiekaną natką pietruszki.
Krok 5 - Pierogi z gryczaną i grzybami a la Zakapior. foto
6
Do miski wsypałam mąkę z solą.,włożyłam masło. Mleko mocno podgrzałam,ale nie gotowałam.Wlewałam powoli mleko i wyrabiałam ciasto.Jest bardzo plastyczne i nie klei się do rąk.
Krok 6 - Pierogi z gryczaną i grzybami a la Zakapior. foto
7
Oprószyłam leciutko mąką,przykryłam ściereczką lnianą i odstawiłam na pół godziny.
Krok 7 - Pierogi z gryczaną i grzybami a la Zakapior. foto
8
Po tym czasie ciasto podzieliłam na 4 części.Każdą zrolowałam w wałek i podzieliłam każdy na 3 części.Rozpłaszczałam pojedyncze porcje na cienkie placuszki i nakładałam po czubatej łyżce farszu dokładnie sklejając brzegi,by farsz nie wypłynął podczas gotowania. Ciasto,które czekało na swoją kolej było cały czas przykryte ściereczką,by nie obsychało.
Krok 8 - Pierogi z gryczaną i grzybami a la Zakapior. foto
9
Gdy wszystkie z 12 pierogów były gotowe wstawiłam w garnku wodę do gotowania,soląc ją płaską łyżką soli.
Krok 9 - Pierogi z gryczaną i grzybami a la Zakapior. foto
10
Zanim się zagotowała pokroiłam cebulę drobno w kosteczkę (do polania pierogów) i zeszkliłam ją na oleju soląc dość obficie.Pod koniec,gdy zaczęła się złocić dodałam drobniutko posiekany ząbek czosnku i chwilkę razem smażyłam.
Krok 10 - Pierogi z gryczaną i grzybami a la Zakapior. foto
11
Na posolony wrzątek wrzucałam partiami pierogi i gotowałam na małym ogniu 6 minut od czasu wypłynięcia na wierzch.
Krok 11 - Pierogi z gryczaną i grzybami a la Zakapior. foto
12
Wyjmowałam łyżką cedzakową,polewałam tłuszczem z cebulkę a na środku robiłam kleks ze śmietany i dekorowałam natką. Pierogi wyszły na prawdę smaczne.Rodzina z początku sceptycznie nastawiona do farszu z kaszy w pierogach pałaszowała ze smakiem. Następnym razem zrobię większą porcję.
Krok 12 - Pierogi z gryczaną i grzybami a la Zakapior. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kuchenka 02.02.2014 08:46
na pewno są pyszne :)
pawlito 30.01.2014 07:16
smakowicie wyglądają
norweska20 07.12.2013 20:57
chętnie bym je zjadła
sasanka 04.12.2013 10:34
Fajna odmiana od ruskich pierogów :)
maciek7 12.11.2013 18:07
przepyszne
Ewa104 20.10.2013 20:18
Mleka ma być trzy czwarte szklanki a pieprzu zielonego pół łyżeczki.Nie wiem dlaczego po dodaniu przepisu znikają ukośniki.Na pewno je wpisywałam. Bez nich ilości są co najmniej dziwne.Proszę o zwrócenie na to uwagi jeśli ktoś zechce wypróbować mój przepis.
Olga_SK 20.10.2013 19:57
mmm... Moje smaki! :)
wyattearp 20.10.2013 19:02
wyglądają smakowicie
Aleksandra/Olcia 20.10.2013 15:26
robie podobnie
Sylwia26 20.10.2013 14:32
ale smakołyki :)
adelajda 20.10.2013 14:12
Super pierogi :)
Dorota76 20.10.2013 14:05
piękne smaczne super
halina17 20.10.2013 14:03
Smaczne pierogi.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak