Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

risotto z kurkami i cukinią

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż do risotto 250 gr
kurki 150 gr
cukinia 1 szt
cebula 1 szt
czosnek 1 ząbek
masło 1 łyżka
bulion drobiowy 0,5 litra
parmezan starty
sól
pieprz
oliwa

Przepis i sposób przygotowania na: risotto z kurkami i cukinią

Bulion bardzo mocno podgrzewamy. Kurki oczyszczamy,duże kroimy na mniejsze kawałki,cukinię dobrze myjemy i kroimy w 2 cm ćwierć talarki. Cebulkę drobno kroimy,szklimy na rozgrzanej oliwie,dodajemy czosnek przeciśnięty przez wyciskacz i od razu ryż,który przez chwilkę przesmażamy (aż zrobi się lekko przeźroczysty). Dodajemy chochlę bulionu, następną kiedy poprzednią wchłonie ryż. Dodajemy kurki,podlewamy bulionem, mieszamy,kiedy ryż będzie prawie gotowy dodajemy cukinię, przyprawiamy do smaku pieprzem i solą, na koniec dodajemy łyżkę masła i starty ser typu parmezan.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia561 19.10.2013 22:06
doskonałe połączenie
Jadwiga/Jaga85 19.10.2013 21:36
Super smaczne danie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak