Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt kisielowy z kokosową masą twarożkową i galaretką

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
jajko 6 szt.
kisiel truskawkowy 4 szt.
cukier 6-7 łyżek
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mąka pszenna 2-3 łyżki
masa
biała czekolada 2 tabliczki
cukier waniliowy 3 op.
wiórki kokosowe 1/2 szkl.
Żelatyna wieprzowa Prymat op. na 1L płynu
mleko kokosowe 1 szkl.
cukier puder do smaku
mleko 1/2 szkl.
truskawki
galaretka truskawkowa
galaretka pomarańczowa
twarożek 350 (śmietankowy)

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt kisielowy z kokosową masą twarożkową i galaretką

* BISZKOPT:

Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, jeszcze chwilę ubijać, dodać żółtka i ostrożnie wmieszać do piany. Proszek kisielowy połączyć z mąką pszenną i proszkiem do pieczenia - dodać do piany i delikatnie wymieszać mikserem na najniższych obrotach.
Dużą tortownicę lub średnią prostokątną foremkę (ok.20x30cm) natłuścić, posypać mąką lub bułką tartą, wypełnić masą biszkoptową, rozsmarować na równą warstwę i wstawić do piekarnika nagrzanego do ok. 170-180*C. Piec ok. 30 minut. Gotowy biszkopt ma sprężysty środek, a jego boki lekko odstają od ścianek foremki. Można też stopień wypieczenia ostrożnie sprawdzić patyczkiem. Odstawić do ostygnięcia i rozkroić na dwie warstwy.

* W czasie pieczenia biszkoptu rozpuścić galaretki truskawkowe w 1 szkl. gorącej wody, dolać 3 szkl. wody schłodzonej w lodówce - galaretka powinna znacznie szybciej stężeć.

* MASA:

Mleko kokosowe wymieszać z 1/2 szkl. zwykłego mleka i żelatyną - pozostawić na 15 minut do spęcznienia, a następnie rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, dodać wiórki kokosowe i cukier waniliowy.

Białą czekoladę połamać na kosteczki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Stopniowo dodawać twarożek (zmielony miałko), mleko z żelatyną i wiórkami - mieszać, aż powstanie jednolita masa.
Gotową masę wyłożyć na przecięty biszkopt, nakryć drugą połową i obciążyć. Wstawić do lodówki, żeby masa zastygła.

Kiedy galaretka zacznie powoli gęstnieć, przygotować truskawki - oczyścić, opłukać, osączyć - ułożyć na cieście. Zalać krzepnącą galaretką i ponownie wstawić do lodówki na kilka godzin.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 20.10.2013 09:43
Ten torcik jest zupełnie inny od tradycyjnych biszkoptów z maślanymi masami :) Warto raz na jakiś czas wypróbować coś innego ;)
marcia7 19.10.2013 21:43
ciekawe połączenie
Jadwiga/Jaga85 19.10.2013 21:38
Ciekawy przepis!
margaret 19.10.2013 20:57
smaczne :)
Renata9 19.10.2013 20:47
pyszne ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak