Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fiołkowa sałatka z marynowanymi pomarańczami.

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pomarańcza 2 szt
sałata cukrowa 1 szt
ocet balsamiczny 100 ml
miniaturowe bratki
sól
cointreau 40 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Fiołkowa sałatka z marynowanymi pomarańczami.

Pomarańcze obrać i pokroić w plasterki. Marynować w aceto balsamico di Modena wymieszanym z likierem Cointreau przez około 1 godzinę.
Na paterze ułożyć sałatę, wyjęte z octu plastry pomarańczy , posypać bratkami i ziarnami uprażonej dyni.
Polać sosem: balsamico z marynaty do którego dodać oliwę extra virgin i sól. Sałatkę serwować schłodzoną.

Wersja hard: dodatkowo posypać zielonym pieprzem z zalewy i oliwkami.

PS. Sałatkę nazwałem fiołkowa, powinno być bratkowa. W końcu fiołki są też kwiatami jadalnymi. Podając sałatkę dzieciom nie dodajemy do marynaty likieru. Marynujemy w samym balsamico.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 06.03.2014 08:30
cos idealnie dla mnie
as28 04.11.2013 13:27
jeszcze nigdy nie jadłam takiej sałatki
Beata999 19.10.2013 19:02
Sałatka obłędna ,oczy wychodzą z orbit.Ja robiłam fiołki w cukrze,można je przechowywać.
Gotuj z Misiem 19.10.2013 12:17
jeszcze nigdy nie jadłem kwiatów... oprócz kalafiora ;)
Pyszota 19.10.2013 12:14
ślicznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak