Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pomidorki koktajlowe pieczone z przyprawami - z mikrofalówki

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pomidorki koktajlowe 500 g
oliwa 1 łyżka
ocet balsamiczny 1 łyżeczka
cukier
Rozmaryn suszony Prymat
Czosnek suszony Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Pomidorki koktajlowe pieczone z przyprawami - z mikrofalówki

Kroki postępowania

1
Pomidorki umyć, osączyć, pokroić na połówki i ułożyć na teflonowym talerzu crisp.
Krok 1 - Pomidorki koktajlowe pieczone z przyprawami - z mikrofalówki foto
2
Połączyć oliwę (raczej zwykłą, nie extra virgin) z octem balsamicznym i za pomocą pędzelka posmarować mieszaniną pomidorki.
Krok 2 - Pomidorki koktajlowe pieczone z przyprawami - z mikrofalówki foto
3
Posypać grubą solą morską, czosnkiem granulowanym oraz odrobiną cukru.
Krok 3 - Pomidorki koktajlowe pieczone z przyprawami - z mikrofalówki foto
4
Na końcu posypać suszonymi ziołami - ja użyłam rozmarynu i oregano.
Krok 4 - Pomidorki koktajlowe pieczone z przyprawami - z mikrofalówki foto
5
Ogrzewać 2 razy po 5 minut, przy włączonej funkcji opiekania crisp. Między jednym a drugim razem zrobić 15 minutową przerwę pozostawiając otwarte drzwiczki. Na koniec, jeśli pomidorki są mokre, ogrzewać po 1-2 minuty przy małej mocy 350-500W, sprawdzając po każdym ogrzewaniu, czy nie są zbyt suche.

Podawać od razu jako dodatek do tostów i serów, albo przełożyć do słoiczka i zalać podgrzaną oliwą. Po ostygnięciu wstawić do lodówki.

Pomidorki można również przygotować w piekarniku, pod grillem, najlepiej z włączonym termoobiegiem.
Krok 5 - Pomidorki koktajlowe pieczone z przyprawami - z mikrofalówki foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 19.10.2013 12:54
podoba mi się ten pomysł :)
Habibi 19.10.2013 12:38
sposób naprawdę szybki, bo i pomidorki maleńkie ;) pięknie odchodzi z nich skórka, więc można od razu po upieczeniu je obrać - ja tym razem zapakowałam do słoiczka ze skórką - zalałam lekko czosnkową oliwą i liczę, że pięknie przejdzie kolorem i aromatem pomidorów i przypraw - potem będzie super jako dodatek do innych dań i sałatek :)
joanna__s 19.10.2013 11:44
Szybko i smacznie. Pycha!
mariel78 18.10.2013 23:39
świetny pomysł
Habibi 18.10.2013 22:59
Akurat moja mikrofalówka pięknie piecze i to na rumiano i chrupiąco - dzięki grillowi specjalnemu talerzowi crisp. Nie "gotują się" w mikrofalach, tylko pieką i jest to znacznie wygodniejsze przy małej ilości pomidorów, niż nagrzewanie dużego piekarnika :) Kiedy mam więcej pomidorków do pieczenia, to oczywiście wybieram piekarnik :)
marinia 18.10.2013 22:53
zdecydowanie wolałabym z piekarnika, ale wyglądają super
Sylwia26 18.10.2013 21:33
apetycznie wygląda :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak