Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki ptysiowe

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 szklanka
woda 200 ml
masło 12,5 dag
jajko 4 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki ptysiowe

Wodę zagotować wraz z masłem roślinnym do momentu jego roztopienia się, dodać mąkę pszenną. Masę zagotować ciągle mieszając. Masa powinna zgęstnieć, wtedy zdjąć ją z ognia i odstawić do wystygnięcia. Gdy masa będzie wystudzona, wtedy należy połączyć ją z całymi jajkami i ubijać na najwyższych obrotach miksera przez około 5 minut. Z masy formować małe placuszki( np. łyżką)i piec je w temperaturze 200 stopni do przez około 25- 30 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 22.09.2013 18:28
ślicznie upieczone
KasiaK90 01.03.2012 10:57
ze śmietaną lub kremem byłyby świetne
cooleczka 19.02.2012 11:28
super :)
cooleczka 19.02.2012 11:28
super :)
Allice 15.07.2011 11:46
jakie fajne :)
Magda60 16.06.2011 19:04
polecam
bercik1 10.05.2011 10:13
Lubię je.
AgaS10 07.04.2011 06:42
świetne:)
kielcok1 02.04.2011 14:38
chętnie bym spróbował
gosia47-47 18.02.2011 17:17
super
kochanyptysiu 09.02.2011 08:30
musze sie w koncu odwazyc i sprobowac tego przepisu!
rakow2
rakow2 09.01.2011 14:37
fajna słodka przekąska
Joanna120 11.12.2010 20:15
w sam raz do kawy
Islanzadi 07.12.2010 23:52
Sympatyczne maleństwa :)
Joanna120 05.10.2010 17:47
bardzo smacznie wyglądają,w sam raz do kawy lub herbaty
Matik 25.07.2010 22:38
Bardzo ładne
Krzysztof42 24.06.2010 14:37
zachęcające
sylwiachmiel 24.05.2010 10:15
jakie fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak