Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faworki pełnoziarniste orkiszowe na jednym żółtku

3.0
(13)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąki orkiszowej pełnoziarniste 2 szklanki
żółtko jajek
ocet 2 łyżki
sól szczypta
kwaśnej gęstej śmietany 18% 200 g
olej do smażenia
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Faworki pełnoziarniste orkiszowe na jednym żółtku

Kroki postępowania

1
Na stolnicę wysypujemy mąkę- orkiszową pełnoziarnistą/ lub w wersji tradycyjnej mąkę pszenną, robimy kopczyk, w kopczyku dołeczek. Wbijamy do niego żółtko, dodajemy ocet, szczyptę soli i kwaśną śmietanę. Zarabiamy nożem. Kiedy powstaną kluski, wyrabiamy ręką na gładkie ciasto. Dzielimy na mniejsze porcje. Każdą rozwałkowujemy na jak najcieńszy placek.
Krok 1 - Faworki pełnoziarniste orkiszowe na jednym żółtku foto
2
Wykrawamy nieduże prostokąty. Pośrodku każdego robimy nacięcie, przez które przekładamy jeden koniec ciasta.
Krok 2 - Faworki pełnoziarniste orkiszowe na jednym żółtku foto
3
Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju. Wykładamy na ręczniki papierowe.
Krok 3 - Faworki pełnoziarniste orkiszowe na jednym żółtku foto
4
Obsypujemy cukrem pudrem.
Krok 4 - Faworki pełnoziarniste orkiszowe na jednym żółtku foto
5
Smacznego!
Krok 5 - Faworki pełnoziarniste orkiszowe na jednym żółtku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

goofy9 22.11.2013 23:33
nie dość że faworki to jeszcze "pozytywna" mąka
MarchiochaKucharzy 22.11.2013 11:28
ooo orkiszowe, ciekawe:)
Olga_SK 18.10.2013 19:09
Tradycja w nowoczesnym wykonaniu - lubię to! :)
Izabela9 18.10.2013 16:44
Super odmiana dla tradycyjnej wersji.
gosia561 18.10.2013 16:43
takiej wersji jeszcze nie robiłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak