Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ser solankowy marynowany w imbirze

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ser feta 1 op.
olej słonecznikowy
olej sezamowy do smaku
imbir tarty
Imbir mielony Prymat do smaku
sok z cytryny

Przepis i sposób przygotowania na: Ser solankowy marynowany w imbirze

Imbir obrać, utrzeć na miazgę. Ser wyjąć z opakowania, osączyć na papierowych ręcznikach, ułożyć na arkuszu folii spożywczej, dodać starty imbir (najlepiej wycisnąć z niego sam sok) i rozłożyć go równomiernie na całej powierzchni sera, posypać zmielonym imbirem i skropić bardzo delikatnie olejem sezamowym i sokiem z cytryny. Owinąć ciasno folią i włożyć do lodówki na 2-3 godziny lub nawet na całą noc - im dłużej, tym lepiej.

Po zmacerowaniu odsączyć nadmiar wilgoci na papierowych ręcznikach, ser pokroić w kostkę, włożyć do słoiczka odpowiedniej wielkości, wypełnić słoik olejem i szczelnie zakręcić - odwracać ostrożnie we wszystkich kierunkach, aby każdą szczelinę wypełnił olej - nie powinno być pustych baniek powietrza między kostkami sera.

Wstawić słoiczek do lodówki na minimum tydzień.

Używać do sałatek, pizzy, kanapek, makaronu, zapiekanek, past i farszów.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 19.10.2013 12:53
Polecam, bo bardzo łatwo i błyskawicznie można sobie przygotować coś wyjątkowego, bez specjalnego nakładu pracy :) Miłośnicy serów docenią takie marynaty :)
Magda24 18.10.2013 18:00
ciekawy przepis
Jusiaa 18.10.2013 14:27
Bardzo zaciekawil mnie ten przepis, super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak