Przepis i sposób przygotowania na: Pizza italiana
Mleko podgrzewamy delikatnie. Rozpuszczamy w nim drożdże oraz cukier. Mąkę przekładamy do miski. Dokładamy do niej przygotowane mleko, olej, jajko oraz sól. Zagniatamy ciasto około 5 minut. Odstawiamy do wyrośnięcia
NADZIENIE:
Cebulę kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie mięso. Całość smażymy, doprawiając do smaku.
Kukurydzę oraz pieczarki odcedzamy.
Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Gotowe ciasto wałkuje na około 1 cm. Z ciasta wycinamy zarys Włoch. Najlepiej wcześniej wykonać sobie szablon, który następnie przykładamy do ciasta i wycinamy kontury Włoskiego buta.
Ciasto smarujemy rozbełtanym jajkiem, a następnie koncentratem pomidorowym. Koncentrat posypujemy delikatnie suszoną bazylią.
Następnie wykładamy warstwę przygotowanego mięsa mielonego, kukurydzę oraz pokrojone pieczarki.
Pizzę pieczemy w 180°C około 20-25 minut.
Dziesięć minut przed końcem delikatnie posypujemy startym serem.
Pizzę uwielbia chyba każdy, ale nie każdy wie, że możemy jej nadawać dowolne kształty, np. włoskiego buta.
Pizza jest potrawą rodem z kuchni włoskiej. Obecnie szeroko rozpowszechniona na całym świecie. Często uznawana za fast food.