Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki w liściach winogron

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone wołowe 30 dkg
oliwa 130 ml
ocet jabłkowy 75 ml
czubrica czerwona 1 łyżeczka
ząbek czosnku 1 szt
cebula 1 szt
olej do smażenia
sól do smaku
cząber 1 gałązka
przecier pomidorowy 2 łyżeczki
kapary 50 g
ryż 150 (ugotowany na sypko)
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki w liściach winogron

Kroki postępowania

1
Duże, zdrowe liście winogron umyć. Przygotować marynatę z oliwy i octu a następnie wymieszać ją z solą, zmiażdżonym czosnkiem oraz czubricą. W porcelanowym albo w ceramicznym naczyniu ułożyć liście i zalać marynatą. Trzymać w chłodnym miejscu około 2 dni. Od czasu do czasu ostrożnie liście przekładać, aby zamarynowały się równo ze wszystkich stron.
Krok 1 - Gołąbki w liściach winogron foto
2
Na odrobinie oleju zeszklić posiekaną drobno cebulę. Dodać mięso, porwane listki czubricy a potem przesmażyć. Na koniec doprawić pieprzem oraz solą i dodać posiekane kapary. Solić mało… bo liście oraz sos będą słone i farsz powinnien być niedosolony.
Krok 2 - Gołąbki w liściach winogron foto
3
Wymieszać z ugotowanym ryżem.
Krok 3 - Gołąbki w liściach winogron foto
4
Marynowane liście delikatnie rozkaładać na desce i nakładać farsz. Zwijać do środka i przekładać do płaskiego, dużego rondla. Przecier rozrobić w połowie szklanki wody i wlać do rondla. Sprawdzić na ile kwaśna i słona jest marynata – w zależności od smaku można część wlać pod gołąbki.
Krok 4 - Gołąbki w liściach winogron foto
5
Rondel nakryć pokrywką i dusić całość na małym ogniu około 20/30 minut. Smacznego.
Krok 5 - Gołąbki w liściach winogron foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 29.01.2014 09:21
piękne, muszę zrobić
olkaaa 03.01.2014 07:50
super odmiana
migotka28 27.11.2013 17:01
uwielbiam gołąbki ale z liśćmi wunogron nie miałam okazji jeść
Anna169Hosz 26.11.2013 20:00
Są bardziej wyraziste w smaku.
jozefinach 15.11.2013 18:49
Zawsze jadłam tradycyjne gołąbki, bardzo ciekawa jestem czy smakowo mocno się różnią.
Margo1 01.11.2013 19:28
fantastyczne
Wacław 24.10.2013 13:41
lubię gołąbki ale tak zrobionych jeszcze nie jadłem
adelajda 24.10.2013 12:07
Super pyszne gołąbki !!!
msmors 18.10.2013 12:59
ciekawe danie
bogusia19 18.10.2013 12:50
świetny pomysł
Ania84 18.10.2013 11:25
Pycha :) nie znałam takiej wersji z liściami winogron
dodi 18.10.2013 11:21
pyszne gołabki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak