Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fasolka bo bretońsku

4.0
(25)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

fasola 300 gram
kiełbas 200 gram
czosne\\ 2 ząbki
cebula 1 sztuka
przecier pomidorowy 300 ml
majeranek
sól
mąka 1 łyżka
masło 1 łyżka
olej do smażenia
Liść laurowy suszony Prymat 2-3 sztuki
ziele angielskie 3-4 ziarenka
natka pietruszki 1 pęczek
Pieprz czarny Prymat w młynku

Przepis i sposób przygotowania na: Fasolka bo bretońsku

Kroki postępowania

1
Fasole namaczamy na noc. Następnego dnia gotujemy ją w lekko osolonej wodzie z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego
Krok 1 - Fasolka bo bretońsku foto
2
Między czasie cebulę kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek. Do gotowej cebuli dokładamy pokrojoną w plasterki lub kostkę kiełbasę. Razem chwile smażymy
Krok 2 - Fasolka bo bretońsku foto
3
Następnie całość podlewamy przecierem pomidorowym i smażymy około 10 minut by lekko odparował.
Gdy groch jest już miękki dokładamy do niego przygotowana kiełbasę z przecierem. Całość zagotowujemy. Doprawiamy do smaku majerankiem, pieprzem, papryką, solą.
Krok 3 - Fasolka bo bretońsku foto
4
Z masła i mąki przygotowujemy zasmażkę. Pod koniec gotowania zaprawiamy nią fasolkę.
Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy i podajemy.
Krok 4 - Fasolka bo bretońsku foto
5
Moja rodzina lubi fasolkę dość gęstą, dlatego taka właśnie jest. Najczęściej podaje ją do chleba. Mniam:).
Krok 5 - Fasolka bo bretońsku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 24.01.2014 00:40
Lubię ją i robię.
Kolorowa 18.10.2013 21:06
Mniam, muszę zrobić też ;)
ssylwiaa 18.10.2013 11:26
bardzo lubię taką fasolkę, świetna jest ;)
Cranberry 18.10.2013 10:06
rewelacyjna fasolka
Aga-25 18.10.2013 09:26
zupka super
jasiek 18.10.2013 09:17
zawsze dobra
Agnieszka-87-25 18.10.2013 09:13
pyszna gęsta mniam
Monia 18.10.2013 08:43
Ale dawno tego nie jadłam :-P
Kuchenka 17.10.2013 22:47
też robię taką fasolkę. Różnicą jest to że podaję ją jako zupę. ta wersja wydaje się być ciekawa.
Kasnaj 17.10.2013 22:44
kilka dni temu gotowałam, była pyszna
iwi 17.10.2013 22:43
Pyszne danie na jesienne chłody
Papryczka 17.10.2013 22:37
smaczne danie
Lis 17.10.2013 22:24
uwielbiam taką fasolkę, pychota:)
Konczi 17.10.2013 22:02
musiała być przepyszna, uwielbiam, a dawno nie jadłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak