Sos sardynkowy

Sos sardynkowy

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • sardynki

    1 puszka
  • bułka pszenna

    1 kromka
  • mleko

    2 łyżki
  • majonez

    200 g
  • czosnek

    3 ząbki
  • sól, cukier

    szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sardynki osączyć z oliwy. Kromkę bułki okroić ze skórki, zalać mlekiem i odlaną oliwą z puszki. Następnie odciśniętą bułkę, odsączone ryby i majonez miksować przez chwilę, aż powstanie gładki, jednolity sos. Ząbki czosnku obrać, podzielić na piórka, włożyć do sosu, wymieszać. Przykryć i odstawić do lodówki na ok 2-3 godziny. Z gotowego, schłodzonego sosu wyjąć czosnek. Następnie przyprawić sos solą i cukrem wedle uznania. Czosnek można zastąpić sokiem z cytryny lub octem. Sos ten jest wspaniałym dodatkiem do zimnych mięs i wędlin.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat